Quantcast
Channel: Krog – MatMalin.se
Viewing all 144 articles
Browse latest View live

La Olita min bästa Foodtruck hittills

$
0
0
Bra mexikansk mat drar mycket folk till trucken La Olita

Bra mexikansk mat drar mycket folk till trucken La Olita

Av alla foodtrucks jag testat är La Olita den bästa hittills! Goda tacos och fin ceviche. Som vanligt tycker jag att det är för dyrt för att köa och äta ur en papplåda sittandes på gräs (i bästa fall). Men varför ska de sänka priserna när kön ringlar lång av folk som inte har minsta problem att betala 120 spänn för en lunch i låda med burkläsk?

För mig vann kött-tacon från La Olita. Fishtacon var den jag hört mest om och då i hyllande ordalag. Men för att få till någon slags krispighet i fishtacos är de nästan alltid med friterad fisk, denna gång med tempura. Det blir helt enkelt för fett för mig och dessa var dessutom helt osalta. Då var köttet och cevichen ett klart bättre val.

Att sitta i gräset och käka goda tacos i skinande sol låter ju inte som någon plåga, och det var första gången maten NÄSTAN var så pass bra att jag glömde bort att tjura över priset. Tidigare har jag tuggat på sega sommarrullar med brun sallad i för samma pris och då blir ju bitterheten ett faktum. Men dessa tacos var nästan värda sina 90 kronor.

Men ändå! Hela grejen med street food, när man äter det utomlands, är att den är så pass billig att man kan testa flera olika och är det något man inte gillar går man vidare till nästa stånd. Det händer inte när man betalat 100 pix för två sega sommarrullar som nog legat i kylen i fler än tre dagar.

På matmarknaden Geraud International Street Market som rest runt i Sverige har man förstått detta. De erbjuder hel och halvportioner, och en ”liten portion” för 60 kronor är minst lika stor som en vanlig från en foodtruck i Stockholm. När festivalen gästade Luleå passade jag på att testa paella, polska svamppiroger och nasi goreng. Så önskar jag att det funkade här också. men som sagt, varför skulle de sänka priserna när de ändå har långa köer av folk som betalar utan att blinka? Skrev jag blinka? Jag menar så klart: folk som betalar utan att lägga upp sura blogginlägg efteråt.

 

 

Beef tacos med pico de gallo, avokado, salsa, ost och bönröra.

Beef tacos med pico de gallo, avokado, salsa, ost och bönröra.

 

Meny på La Olita.

Meny på La Olita.

 

Matmarknaden Geraud International Street Market gästade Luleå i hela fem dagar. Nästa år gör de om turnén genom Sverige.

Matmarknaden Geraud International Street Market gästade Luleå i hela fem dagar. Nästa år gör de om turnén genom Sverige.

 

God paella serverades i generösa portioner.

God paella serverades i generösa portioner för 60 kronor. Jag bara säger…


Ny råbar på Ljunggren

$
0
0
Ett smakprov på Ljunggrens frukost från råbaren.

Ett smakprov på Ljunggrens frukost från råbaren.

Ljunggren börjar servera rawfood-frukost (hela dagen) i sin nynischade råbar i gallerian Bruno på Götgatan i Stockholm. Jag testade den i morse.

Innan jag kom dit var jag orolig att de skulle tagit konceptet hela vägen, dvs inget kaffe! Möjligen vetegräsjuice till frukosten. På Ljunggren har de dock valt att ta det lite lätt på rawfood för att få till grejer som de själva tycker är goda och bra.

Från vänster till höger var det: Overnight oat, dvs rå havregrynsgröt där grynen fått svälla över natten i mandelmjölk och sedan fått smak av lite jordnötssmör. Topping av färska bär, frön och kokos. Den gröna juicen var på avokado, pak soi och äpple. Chiapuddingen med mandelmjölk var toppad med bär. Smoothisen är på aroniabär. Den orange juicen är på äpple och morot.

För mig smakade gröten och chiapuddingen näst intill inget. Juicerna var goda och fräscha. Men ändå, det ska kosta 105/110 kr för en chiapudding/Overnight oat + Juice/Smoothie + Bryggkaffe/Finkaffe. Ska man lyckas med det här är nog Bruno helt rätt ställe att vara på. Nog finns det säkert tillräckligt många rawfood-intresserade som tjänar bra för att det ska gå runt? För oss övriga kommer det ändå att finnas alternativ till det råa. Senare på dagen kommer man att kunna köpa sashimi i råbaren. Drinklistan fokuserar på gin och champagne (trevligt!).

Nej det är inte Råbarens frukost som kommer att dra mig till Ljunggren, men däremot deras fantastiska asiatiska mat!! I de tio år de funnits så håller de sannerligen stilen. Både sushin och deras varma meny. Jag var där i måndags och åt fyra olika smårätter, spicy salmon, råbiff, tacos bulgogi och tartar på lax i endive. Jag har hittills inte ätit något där som inte varit jättebra. Deras utmärkta drinkar och trevliga service drar också.

+ Det som möjligen blir bättre nu är att de ska sänka volymen på musiken. Man ska hädanefter kunna prata med sitt sällskap där även kvällstid.

Sämre: Svinkalla aluminium-barstolar i det som förhoppningsvis ska bli trevligt aw-häng. Tips! Lägg på lammullsdynor, snyggt och bra.

 

Råbaren på Ljunggren på Södermalm i Stockholm.

Råbaren på Ljunggren på Södermalm i Stockholm.

Hedervärd men otydlig satsning av Scandic

$
0
0
Frukost på Scandic Grand Central.

Frukost på Scandic Grand Central.

I dag fick jag prova hotellkedjan Scandics nya frukostkoncept som ska ha fler veganska, gluten- och laktosfria alternativ.

Scandic erbjuder en varierad och god frukostbuffé men nu var det ju detta med laktos-, gluten- och vegan som var grejen denna morgon så jag fokuserar på det. Konceptet som tagits fram tillsammans med matallergiker och veganer testas nu i första hand på tre olika hotell, Scandic Grand Central i Stockholm, Scandic Rubinen i Göteborg och Scandic Triangeln i Malmö.

Jag är jätteglad att Scandic tar tag i den här biten och försöker erbjuda vettiga veganalternativ, glutenfritt bröd och flingor samt laktosfri äggröra. Men jag känner att man inte nått ända fram i sin satsning.

Skylt om ekologiska köttbullar.

Skylt om ekologiska köttbullar.

 

Jag tänker ändå att om hela denna satsning går ut på att lyfta och införa fler produkter för allergiker och veganer borde man väl kunna skylta med det lite större? Som det är nu kan knappt kan se på skyltarna vad som är laktos- eller glutenfritt. Men här var inte heller de ansvariga helt nöjda med skyltningen. Nog hade man kunnat skriva Laktosfri äggröra utan att skämmas. Inte blir frukosten mindre stämningsfull för det. Bara enklare. Eller ändå hellre: Varför kan man inte ta ett gemensamt grepp inom restaurangbranchen? Börja med att på varje meny eller varje skylt skriva ut ett enkelt L/F/V om produkten är laktosfri, glutenfri, vegansk?

(Sedan undrade jag varför man inte skriver ut vilken sorts ost man serverar utan bara stark-, mild-, ekologisk ost. Men det var visst svårare att få till.)

Nu är frukosten som sagt bara i startgroparna och mycket kan förbättras och ändras efter vägen. Jag tycker att de är ett bra initiativ av Scandic men här finns fortfarande massor att göra.

Här är några av produkterna som erbjuds: Veganskt smörgåspålägg, ost och hummus. Arlas laktosfria sortiment med mjölk, fil, yoghurt och smör, glutenfria cornflakes, müssli och fröer. Glutenfria mörka och ljusa bröd, knäckebröd, skorpor, kex och kakor. Oatlys havredryck, havregurt och smörgåspålägg.

OBS!!! Fick snabb återkoppling av Scandic angående detta blogginlägg från Carina Fabregat, Marketing Manager, som gärna vill förtydliga Scandics satsning:

Den stationen som är ny och som vi nu testar på tre hotell är alltså den delen som var uppmärkt med ”Godare morgon för alla”. När vi gör piloter/tester ute på hotellen så är det just med avsikt att hitta helt rätt i produkter, flöde och skyltning innan vi producerar för alla 80 hotell. Vi lyssnar in vad personalen i driften säger, gäster, partners mfl innan vi tar ut det helt, så det du såg igår är inte slutversionen. Att vår äggröra är laktosfri ska vi såklart passa på att lyfta på ett bättre sätt när vi sedan tar fram allt det skarpa materialet. Och vi kommer också se över ostskyltarna, när vi ändå är i farten.

Heja Scandic! Säger jag då. Och eftersom det nu är laktosfri äggröra och den finns i en helt annan avdelning än den som heter ”Godare morgon för alla” är det bara att köra hårt med bra märkning!

Ny bok om maten i Blekinge

$
0
0
Andreas Ivarssons bok om maten i Blekinge.

Andreas Ivarssons bok om maten i Blekinge.

 

Det är Allt om Mat:s före detta bloggare Andreas Ivarsson som tillsammans med journalisten och fotografen Joakim K E Johansson har bestämt sig för att gräva där de står och upptäcka matrikedomarna som finns i deras hemtrakter i Blekinge. Nu släpps boken som både kan ses som en kokbok och en läsupplevelse.

Vid en lunch på mysiga Tennstopet berättade de båda om sina upplevelser och hur boken blev till. Samtidigt fick vi smaka på Tennstopets tolkningar av några av recepten. Det är första gången jag äter kroppkakor till förrätt! En med fläsk, lingon och kål (underbar) och en med knaperstekt och friterad svamp (ändå mer underbar!)

Kroppkakor på två sätt, en med svamp och en med fläsk, lingon och kål.

Kroppkakor på två sätt, en med svamp och en med fläsk, lingon och kål.

 

När det gäller kroppkakor är det exakt samma som med palt. Vad man än säger om hur de ska lagas så kommer folk att höra av sig – i vrede – och säga att man har fel om allt. Men Andreas hade en mycket bra grej som jag själv aldrig har tänkt på. Istället för att snabba sig på med potatisen för att den inte ska få ful färg så bara tog han till sig allt det grå. Lät potatisen ligga lite extra bara för att få färg. Så skönt! Jag hetsar ju på som en galning för att få en fin ljus palt. Nästa gång kör jag Andreas variant.

I boken har han gjort en fullödig köksskola på kroppkaketillverkningen. Inget lämnas åt slumpen. Övriga recept är också lättbegripliga. Här finns specialiteter från Blekinge som klådda, rålåpor och bulsa. Givetvis också isterband men också några nya rätter som Andreas själv snickrat ihop. Vad sägs om blekingska tacos? Rågtortillas fulls med rökt flundra, ärtpuré, picklad lök och lite chilimajonnäs.

Boken är uppbyggd i kapitlen Skärgården och havet, Kustlandskapet, Skogen, Staden. Här finns också intervjuer och texter om de lokala producenterna som till exempel levererar getost till Mathias Dahlgren. Vi fick testa en god lager från Brygghus 19 i Karlshamn som passade lika bra till kroppkakorna som till isterbanden.

Här några tankar:

1. Tennstopet! Jag ÄLSKAR Tennstopet. Klockrena tolkningar av Blekingsk mat, även om kroppkakorna var väl ljusa. Servicen är alltid bedårande.

2. Nyfikenhet på Blekinge.

4. Någon borde göra en kokbok om Norrbotten… och palten!

Smugglarhamnens pilsner från Brygghus 19 i Karlshamn.

Smugglarhamnens pilsner från Brygghus 19 i Karlshamn.

 

Isterband med rotfrukter och senapscreme på Tennstopet.

Isterband med rotfrukter och senapscreme på Tennstopet.

 

Mysigaste baren finns på Metropol Palais

$
0
0
Julep Aphrodisiaque på Metropol Palais cocktialbar.

Julep Aphrodisiaque på Metropol Palais cocktialbar.

 

Klockan 17 en måndag ekar den stora matsalen med högt i tak och stora fönster tom på Metropol Palais. Men ta trappan en våning upp till den inbjudande cocktailbaren istället och mys i en sammetssoffa med en suveränt blandad drink!

Nu vill jag säga att det inte är något fel på restaurangen – tvärtom, den är toppen! Men när Metropol Palais precis öppnat känns den väldigt stor och ödslig. I den lilla baren en trappa upp kan man sitta på en man hand utan att det känns det minsta ödsligt.

Cocktailbaren är inredd i 1920-talsstil. Massa plysch, mysbelysning, gulliga soffor och guldiga fransar. Men framför allt: jätteduktiga bartendrar! Coctaillistan är diger och jag har hittills inte druckit en drink här som inte varit utmärkt. Den här gången provade vi en Julen Aphrodisiaque, cognac, mynta, torr Vermouth, lime, mandelsocker och persikokrydda. Samt min favorit Quebec Cocktail, Rye Whiskey, Amer Picon, Maraschinolikör och Lillet blanc, som serveras i liten plunta direkt från frysen så att drinken är lite lagom tjockflytande.

Quebec Cocktail serveras i en liten plunta.

Quebec Cocktail serveras i en liten plunta på Metropol Palais.

 

Jag var också på Melt i veckan, en annan bar med 1920-talsinredning och Burleskbingo på tisdagarna. Här kan man också trivas fast det känns lite sjabbigare och inte alls lika mysigt som Metropol Palais. Melt flyttade från sin pyttelilla lokal på Hökens Gata på Södermalm (numera Omnipollos hatt) till KGB:s gamla lokaler på Malmskillnadsgatan och har klarat flytten bra. Det är fortfarande fullt i restaurangdelen en tisdagskväll och stämningen är hög bland alla bingospelare.

Jättekrogen Mother öppnar i dag

$
0
0
Mother drivs bland annatDanyel Couet och Jonas Svensson, här med sockermotståndaren Fredrik Paulún (mitten).

Mother drivs bland annatDanyel Couet och Jonas Svensson, här med sockermotståndaren Fredrik Paulún (mitten).

I dag öppnar restaurangen Mother i Stockholm. Det är krögarna Danyel Couet och Melker Anderssons senaste storsatsning. Tydligen gör de sitt yttersta för att undvika raffinerat socker och för att allergiker inte ska känna sig som ufon.

I ett nybyggt hus på Mäster Samuelsgatan 19 finns krogen med plats för 500 gäster. Man ska servera frukost, lunch och middag här och stort fokus ligger på att gästen ska må bra av maten på Mother.

Dessutom undviker man socker och märker inte ut vad som är laktos- eller glutenfritt utan tvärtom, man skriver ut det som innehåller gluten.

Jag missade invigningen i går därför att jag för första gången i livet besökte en Knutmasso! (Jag visste inte heller vad det var innan jag skaffade stuga i Roslagen.) Men jag kommer med omdöme när jag varit där och testat!

Gulddraken 2016 – här är vinnarna!

$
0
0
Vinnare kategori Krog Mellan:  The Flying Elk på Mälartorget 15 i Gamla stan i Stockholm.

Vinnare kategori Krog Mellan: The Flying Elk på Mälartorget 15 i Gamla stan i Stockholm.

 

I går var det Gulddrakegala. DN delade ut krogpriser i flera kategorier. Oftast får man vara glad om man hunnit besöka vinnarna innan de får priset. Direkt efteråt brukar de bli fullbokade för en bra tid framöver!

Här är vinnarna:

Krog Lyx: Omakase Köttslöjd

Motivering: Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om: de låter köttet ­– som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.

Vår definition av kategorin: Till lyxkrogarna går vi för att få en extra­ordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Krog Mellan: The Flying Elk

Motivering: Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som är både klassisk och med nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.

Vår definition av kategorin: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krog­koncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Krog Budget: Ai Ramen

Motivering: Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.

Vår definition av kategorin: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Kafé: Enskedeparkens Bageri

Motivering: Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagpizzorna som redan blivit en institution söder om söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop.

Vår definition av kategorin: Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelpris­restauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Bar: Bottles

Motivering: Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor.  Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster. De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.

Vår definition av kategorin: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och sam­tidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

Framtidsdraken:

Framtidsdraken är ett samarbete mellan Dagens Nyheter och Mathias Dahlgren Matbaren, Djuret, Gastrologik och Fotografiskas restaurang. Avsikten är restaurangskoleelever ska få möjlighet att uppleva Sveriges främsta gastronomi och därigenom utvecklas i yrket. De medverkande skolorna har utsett fem elever var i årskurs två som får gå på någon av de medverkande krogarna, Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik och Fotografiska. Dessutom får två elever i årskurs tre Gulddrakens speciella stipendium, middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget. Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury utsett de två vinnarna som är:

Angelica ÖsterbergHanna Lukowiesky

Motivering: 2016 års mottagare av Framtidsdraken och Gulddrakens stipendium är två elever med ett tydligt driv och motivation. De är nyfikna, engagerade och ambitiösa och brinner för en framtid i restaurangbranschen – och med rätt förutsättningar kommer de att växa och ta plats på den svenska krogscenen. Vi hoppas att detta stipendium ska ge dem möjlighet att vidga sina vyer och ge dem nya intryck vilket i slutändan även blir positivt för alla som engagerar sig i Stockholms mat- och krogliv.

 

Bra rätter och fin stämning på Paradiso

$
0
0
Kalvbräss, palsternacka och äpple på restaurang Paradiso.

Kalvbräss, palsternacka och äpple på restaurang Paradiso.

 

Gamla Sjögräs vid Mariatorget i Stockholm är numera Paradiso, en liten kvarterskrog med mycket hög svansföring och priser därefter.

Menyn är lockande med få väl uttänkta rätter, fyra förrätter, fyra varmrätter, ost, två desserter och choklad. För kvällen hade de också en stekt uer som vi var tvungna att smaka på, eftersom den lät så god.

Jag tog två förrätter, kalvbräss med puré på palsternacka och skivat grönt äpple (165 kronor) och tartar på oxinnanlår med forellrom, rökt syrad grädde och friterad potatis (125 kronor). Varmrätterna kostar mellan cirka 230 och 310 kronor.

Båda förrätterna var helt utsökta men tartaren vann nog ändå. Efter två rätter var jag väldigt mätt och då blir det ju inte heller en särskilt dyr kväll. Att vi sedan delade en varmrätt på tre var bara på grund av nyfikenhet, inte hunger.

Jag fick lite vibbar av Babette när jag kollade på menyn, enkla men välgjorda rätter. Men om man nu ska jämföra tycker jag att Paradiso lyckats mycket bättre. Alla rätter jag smakade på här var välbalanserade, hade olika texturer och lämnade mig nöjd och glad. Så har det inte alltid varit på Babette. Sedan är lokalen här mysigare att sitta i och inte riktigt lika tät och trång som Babette. Nu ska jag sluta jämföra!

Min bild av Paradiso när jag bara kollat in deras hemsida var något mer karibisk och färgglad än vad restaurangen i själva verket är. Men här finns en hel del fin rom och de gör lika bra drinkar som de gör mat. Jag skulle gärna gå hit igen. Typ i kväll!

 Tartar på oxinnanlår,forellrom, rökt syrad grädde på Paradiso.

Tartar på oxinnanlår,forellrom, rökt syrad grädde på Paradiso.

 


Tryffelveckor på Mister French

$
0
0
Kökschef Petter Viding och barchef Oscar Högberg bjöd på en tryffeldoftande fyrarätterslunch med drinkar till på Mister French.

Kökschef Petter Viding och barchef Oscar Högberg bjöd på en tryffeldoftande fyrarätterslunch och tryffeldrinkar på Mister French.

 

Krogen Mister French i Gamla Stan i Stockholm kommer att ha tryffelveckor de två närmsta veckorna. Gå dit och ät världens godaste krokett!

Under vecka 5 och 6 lagar kockarna på Mister French rätter som kryddats med den franska Perigordtryffeln (vintertryffel). Den kostar mellan 10.000 och 20.000 kronor kilot och är som bäst i januari.

Av de fyra rätter vi fick smaka var det en krokett som stack ut som vinnare. Jag ger er receptet men har inte testat det själv. Bästa tipset är nog att låta kockarna på Mister French laga och bara gå dit och äta den. Vilket njut!

Krokett på bräserad högrev och mycket, mycket annat. Recept från Mister French.

Krokett på bräserad högrev och mycket, mycket annat. Recept från Mister French.

 

Friterad parmesancroquette fylld med rödvinsbrässerad högrev, serveras med tryffelcrème och örtsallad

 

Recept för 4 pers

400 g mjölig potatis

60 g riven parmesan reggiano

6 äggulor

6 ägg, uppvispade

100 g vetemjöl

100 g pankoströbröd

400 g högrev

1 msk smör

1 gul lök, finhackad

1⁄2 st vitlöksklyfta, krossad

1 morot, finskuren

1 lagerblad

2 kvistar backtimjan

5 dl rött vin

1 liter vatten

2 msk sherryvinäger

1/2 dl svart tryffelolja

1 1/2 dl matolja

2 g finriven svart perigord tryffel

8 kvistar vattenkrasse

8 kvistar körvel

8 kvistar örtselleri

16 plockade dragonblad

salt och svartpeppar

1. Brässerad Högrev: börja med att bryna högreven runt om i stekpanna, tillsätt grönsakerna och bryn tills de fått färg, salta och peppra. Lyft ner kött och grönsaker i en kastrull, täck med vin, vatten, lagerblad och timjan. Koka sakta under lock tills köttet faller isär, lyft upp, dra köttet i små bitar och kyl ned.

2. Croquettesmet: skala potatisen, koka den mjuk i saltat vatten, slå av vattnet, låt potatisen ånga av lite, passera eller pressa potatisen, tillsätt 2 äggulor, den rivna parmesanen och salta efter smak, blanda ihop allt försiktigt. Måtta upp i 4 lika stora bollar, fyll bollarna med högrev och kläm ihop så det inte sticker ut något kött ur bollen.

3. Panering: häll upp ägg, vetemjöl och panko i tre separata skålar, börja rulla potatisbollarna i mjöl, sedan ägg, sedan i pankoströbrödet, viktigt att se till att bollarna är helt täckta av mjöl, ägg, panko så att det finns en jämn yta av allt. Fritera på 150 grad tills genomvarma och krispiga.

4. Tryffelcrème: häll fyra äggulor i en bunke, tillsätt 2 msk sherryvinäger, tillsätt den rivna tryffeln och lite salt, vispa sedan i tryffeloljan i en smal stråle och även matoljan, smaka av med salt och svartpeppar.

5. Örtsallad: skölj vattenkrasse, körvel, dragon och örtselleri.

 

Tryffeldaquiri på Mister French.

Tryffeldaquiri på Mister French.

Att krydda drinkar med tryffel är inte omöjligt men inte heller alltid lyckat. Jag vet varför jag gillar daiquiri. Det är för att den är syrlig och fräsch. Det är även den här tryffel-daiquirin. Först. Sedan kommer den omisskännliga smaken av tryffel – det vill säga lite unken vitlök. Då var det mera lyckat med en tryffel-Old Fashion. Hur god som helst! Skulle den månde vara ändå godare helt utan tryffel? Man kanske måste gå dit igen och testa.

 

Old Fashion med tryffel på Mister French.

Old Fashion med tryffel på Mister French.

 

Recept på Hidden below Old Fashioned

6 cl bourbon (Makers Mark)

5 stänk tryffelbitter*

1 cl sockerlag

Rör alla ingredienser kalla och sila sedan upp i ett rocks-glas på is och servera med en bit apelsinzest.

 

*Fat-wash. Fat-wash gör man med en slags fett, det kan vara allt ifrån smör till olja. I det här fallet har vi använt oss av en tryffelolja. Fat-wash går ut på att man blandar ”fettet” med spriten man vill smaksätta och fryser sedan in de. Efter ett antal timmar kommer fettet att frysa och man kan enkelt sila av det med en vanlig sil eller ett filter. På så vis smaksätter man en spritsort enligt ”fat-wash” Samma sak har vi gjort med vår tryffelbitter.

Tips på bra brunch i Stockholm

$
0
0
Toast skagen på restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad.

Toast skagen på restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad.

 

Att gå ut och äta brunch brukar oftast kännas som en dålig affär för mig. Oavsett storlek och utbud på buffé äter jag mig ändå proppens på äggröra och en smörgås. Därför älskar jag frukost- och brunchställen som har à la carte i stället för buffé. Restaurang Göteborg i Stockholm är ett utmärkt exempel.

En av våra finaste julklappar var ett presentkort på Brunch. Det fanns ett otal ställen att välja bland, men Göteborg drog mest tack vare sin à la carte-brunch, plus gångavstånd hemifrån. I presentkortet ingick två rätter och ett glas bubbel.

De hade valt att servera en toast skagen som förrätt och en Steak sandwich som varmrätt. Oj en massa bröd tänkte jag, men toasten till skagen var minimal och underbart smörstekt. Grejen är att jag var mätt efter den matiga skagen och hade nöjt mig med den. Men nu kom den största godaste biffmackan som ett brev på posten.

Steak sandwich på restaurang Göteborg.

Steak sandwich på restaurang Göteborg.

Jag har nog aldrig sett en så maffig Steak Sandwich! Köttet hade perfekt grillsmak. Pepparroten hade bra sting och under salladen låg en lika stingig dijonröra. En dröm för den som ölskar när det brinner i bihålorna! MUMS!!!!

Göteborg har mycket som talar för dig. Inte minst läget. Att sitta mitt i Sickla kanal och blicka ut över Söder är lika fint mitt i januari som på sommaren då de alltid har en specialmeny för oss som hänger ute på deras stora uteservering.

Här kan du se hela Göteborgs brunch-meny.

70-talsveckor på hotell Sheraton

$
0
0
Räkcocktail på 70-talsvis när hotell Sheraton fyller 45 år.

Räkcocktail på 70-talsvis när hotell Sheraton fyller 45 år.

 

Hotell Sheraton byggdes samma år som jag föddes. Vi firar alltså 45 år tillsammans. Hotellet har rekonstruerat drinklista och menyer och du som aldrig ätit en räkcocktail med gröna ärter och Rhode island-dressing har chansen nu! 

Det som gör det här restaurangbesöket allra mest speciellt är tyske Robert som jobbar i restaurangen. Han har jobbat här sedan 1980-talet och tar han om oss som om vi vore små prinsessor. Han har massor av berättelser om kända kockar han jobbat med under åren. Underbart.

För övrigt kan det vara kul att leka historieätare och ta sig igenom allt från drinklistan med Geting, Snowball och Gröna hissen. Mera kul än gott om jag ska vara ärlig. Men själva menyn med 70-talsrätter som räkcocktail, oxfilé provencale och peach melba är överraskande god!

De funderar på att behålla menyn ett tag längre än till 14/2 som först var tanken. Hoppas det! Fler borde få uppleva en klassisk räkcocktail.

 

Oxfilé provencale på Sheratons 70-talsveckor.

Oxfilé provencale på Sheratons 70-talsveckor.

 

Underbar Peach melba på hotell Sheraton.

Underbar Peach melba på hotell Sheraton.

 

En Geting och en Gröna hissen. Båda oändligt sliskiga!

En Geting och en Gröna hissen. Båda oändligt sliskiga!

 

Missa inte trevliga The Winery Hotel i Solna

$
0
0
Mysiga rum på The Winery Hotel.

Mysiga rum på The Winery Hotel.

När det vankas romantisk weekend är det lätt att fastna i herrgårds- och slottstankar eller möjligen spahotell. Men jag skulle vilja rekommendera ett besök på nyöppnade The Winery Hotel i Solna. Och inte bara till romantiker! Alla vin-, mat- och hotellintresserade borde ta en tur till Solna.

Just platsen för The Winery Hotel är inte den mest romantiska. Promenaden dit går över stor trafikerad väg och längs med ett industriområde. Men å andra sidan har den här delen av Stockholm skrikit efter ett mysigt ställe för aw-häng och trevliga middagar. Just därför är stället fullt av glada människor som just tagit helg när vi kommer hit en fredag vid 18.

Stämningen är hög och på grund av att hotellet just öppnat har inte alla rutiner satt sig helt ännu. Det visar sig inte minst när Mats Rune ska hålla en liten vinprovning och får be dem slå av den trevliga musiken i baren. Lokalen har enormt högt i tak och stora öppna planlösningar så att skärma av en bit för att slippa sorlande glada människor är inte helt lätt.

Mats Rhune (i mitten) höll en mycket underhållande och politisk vinprovning.

Mats Rhune (i mitten) höll en mycket underhållande och politisk vinprovning. Familjens vingård heter Terreno och ligger i Toscana.

Det är en av de mest sympatiska vinprovningar jag någonsin varit på. Istället för att berätta vad vi ska känna för aromer i vinet så pratar Mats Rhune om helt andra saker som politik, ekologisk odling, hur han och hans fru kom över pengar nog att köpa en vingård i Toscana. Vinprovningen i sig får fem gafflar och det beror inte på vinerna! Här finns även en guidad vintur att gå för den som vill.

Efter att ha installerat oss i det trevliga rummet med utsikt över sjön, mysigt badrum och stor skön säng, var det dags för middag. The Winery Hotel känns lyxigt men ändå avskalat. Inte vita dukar och kandelaber-tjus utan snarare vackra golv sköna skinnsoffor och väldesignad belysning-snyggt. I restaurangen en trappa upp är det massor av vitt kakel och nakna bord, men utan att bli omysigt. Servicen är glad och hjälpsam och inget tycks omöjligt.

Tartar på The Winery Hotel.

Tartar på The Winery Hotel.

Vi smakar på en förrätt och tre varmrätter varav alla får en stor tumme upp. Tartaren till förrätt är mer diskret än din vanliga råbiff med tillbehör som löjrom och fryst syrad grädde istället för kapris och dijon. Gott, men här saknar jag ändå de klassiska tillbehören. Tillsammans med en riesling blev det ändå en underbar kombination och jag förlät allt!

Godaste rätten var anka med pumpapuré.

Godaste rätten var anka med pumpapuré.

Till varmrätt får vi piggvar, en torsk men vinnaren blir denna anka med Pumpa. Oh så goood! Och här var det kapris på minsann! Alla rätter är mer än godkända så jag tänker att man inte blir besviken vad man än väljer här. De har just nu en mycket prisvärd premiärmeny på tre rätter för 350 kronor, med vinpaket också för 350 kronor.

Frukost på The Winery Hotel.

Frukost på The Winery Hotel.

Frukosten har allt man kan önska sig och inget överdåd av olika ostar och pålägg utan bara precis lagom! Dessutom en riktigt bra äggröra, knaprigt bacon, stekt svamp och grillade tomater.

The Winery Hotel känns som ett modernt skönt ställe att åka till med sin älskling eller sina vinintresserade kompisar.

Nya michelinstjärnor i Sverige 2016 – här är hela listan

$
0
0
Nya stjärnor på kroghimlen i årets version av Guide Michelin.

Nya stjärnor på kroghimlen i årets version av Guide Michelin.

 

 Årets Michelinstjärnor är utdelade. För första gången finns det trestjärniga krogar i Norden. Tyvärr inte i Sverige, det är köpenhamnskrogen Geranium och norska restaurangen Maaemo som får en tredje stjärna. Det är också första gången som krogar utanför storstäderna i Norden får stjärnor. Fäviken får två!

Rent personligen blir jag jätteglad att Sushi Sho i Vasastan i Stockholm belönats med en stjärna. Grattis! Jag uppmanar alla sushiälskare att gå dit och äta chef’s choice. Prisvärt, spännande och supergott!

Ett litet PS: Enligt Michael Ellis som är chef för Guide Michelin Europa har Norden tidigare inte haft någon restaurang värd tre stjärnor. Men jag har ätit betydligt bättre på de enstjärniga krogar jag besökt i Norden än på de två trestjärniga jag varit på i Frankrike. Så det så!

Här är hela listan

Två stjärnor i Stockholm

Frantzén

Mathias Dahlgren-Matsalen

Oaxen Krog

Fäviken Magasinet (Järpen, Jämtland)

En stjärna

Ekstedt

Esperanto

Gastrologik

Mathias Dahlgren-Matbaren

Operakällaren

Sushi Sho * ny

Volt

Göteborg

Bhoga

Koka

Sjömagasinet

SK Mat & Människor

Thörnströms Kök

28+

Upper House * Ny

Malmö

Ambiance à Vindåkra

Bloom in the Park

Vollmers

Öland

Borgholm * Ny

Växjö

PM & vänner * Ny

Skåne Tranås

Daniel Berlin * Ny

 

Här är listan som den såg ut 2015:

2 stjärnor i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, och Oaxen Krog.

1 stjärna i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt.

1 stjärna i Göteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka och SK Mat & Människor.

1 stjärna i Malmö: Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers.

Första besöket på Teatern, Ringens food court

$
0
0
Test av Ringens nya food court Teatern.

Test av Ringens nya food court Teatern.

 

Jag har ett splittrat förhållande till food courts. Samtidigt som det är enormt praktiskt att alla kan välja sin favoritmat så blir det ytterst sällan mysigt. Nu har jag testat Ringens Food court, Teatern och stället gav mersmak!

Inte minst lockar det tack vare alla kända krögare som huserar här: Magnus Nilsson (som just fick två michelinstjärnor för sitt Fäviken) har en lyxig korvkiosk. Maximilian Lundin serverar vegansk snabbmat. Stefano Catenacci säljer smårätter från hela världen. Daniel Roos har bageri och patisserie. Adam och Albin säljer ramen. Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal gör finkebab. Nook serverar bao och annat, Marco Baudone säljer rôtistekt kyckling, fläsk och porchetta.

Det fanns inget i hela Teatern som jag INTE ville äta. Risken här är snarare att man går runt, runt och inte kan bestämma sig på grund av att allt är så lockande. Men man får helt enkelt gå dit många gånger.

Teatern – en trivsam plats mitt i Ringens köpcentrum!

Vi kom dit en lördag mitt på dagen då det kryllade av hippa söderfamiljer med många barn som ledsnade och la sig på golvet i sina varma overaller. Det där kan man förstå och kanske till och med komma ihåg. Hur tråkigt det kunde vara att sitta still och att vänta på mat. Hemskt! Men här behövde man tack och lov inte vänta länge på mat! Bara på föräldrar som äter lite för långsamt.

Trots att det var svårt att finna sittplatser för oss två, var det inga långa köer till något av alla ställen som har butik där. Vi hamnade vid långbord intill två barnfamiljer där en entusiastisk pappa försökte få alla att smaka på allting.

Jag testade en chuck role tortilla wrap på Marco Baudones Mama.

Jag testade en chuck role tortilla wrap på Marco Baudones Mama.

Hör på det här: rôtistekt högrev med grönkål, surkål, lök, råstekt potatis, lagrad cheddar, picklad chili och gurka med dijonnais i vetetortilla. Serveras med pompe och dipp! Eller sallad. (95 kronor.)

Omöjligt att gå förbi! Jag testade en och när jag såg den smala rullen i papp på min bricka kände jag mig först lite snopen på grund av dess ringa storlek, men tyngden var enorm för att vara en liten wrap. Den massivaste wrap man kan tänka sig. När jag läser rôtistekt högrev i wrap tänker jag mig kött som nästan trillar i sär av sig själv. Det var det inte tal om här. Istället var den något svåräten och inte helt lätt att bita av. Smakerna satt precis där de skulle dock. Otroligt gott med den råstekta potatisen i tunna skivor och rikligt med cheddar! Mums. Inte speciellt kryddigt men någon gång då och då fick jag lite chili som piggade upp. Jag bad att få utan lök, men då sa de att det inte ingår någon lök? Den får fyra gafflar för smak. Tre för ätbarheten.

 

Steamed buns (bao) från Nook på Teatern i Ringen.

Steamed buns (bao) från Nook på Teatern i Ringen.

 

Nook säljer sina goda bao här på teatern. De är minst lika goda som dem man köper på restaurangen. Den picklade gurkan och salladen man får till gör en ganska fetfläskig rätt till väldigt fräsch! Ganska mycket mindre mat för pengarna om man jämför med wrapen. (96 kronor/två st) Fyra gafflar.

Mer om lokalen: Trots att vi var där i värsta rusningen tycker jag att lokalen är trivsam. Takfönster ger visst ljusinsläpp mitt på dagen och på kvällen kan jag tänka mig att det är hur mysigt som helst att sitta bredvid sitt sällskap vid ett tvåbord och titta ut över lokalen. I morgon ska jag dit på kvällen så det kanske kommer ett tillägg då.

Huvudsaken är att Ringen lyckats skapa en food court som trots knökfull är så pass trivsam och spännande att man vill gå dit två dagar senare. Fem gafflar för det!

Återbesök på Teatern i Ringens köpcentrum

$
0
0
Dumplings, asiatisk råbiff och anka från Stefano Catenaccis ställe Caos på Teatern.

Dumplings, asiatisk råbiff och anka från Stefano Catenaccis ställe Caos på Teatern i Ringens köpcentrum.

 

Knappt hade jag besökt Teatern i Ringens Köpcentrum så ville jag dit igen! Tänk ändå, att jag plötsligt dras till Ringen. Vem hade kunnat tro det? Ett starkt tecken på att de lyckats med sin food court!

Den här gången gick jag bara två varv runt alla butiker innan jag bestämde mig för Catenaccis ställe Caos. Här får man tre små rätter och ett glas vin, eller en öl för 140 kronor. Mycket prisvärt.

Jag testade dumplings, råbiff, anka, pulled pork, tonfisk och 63-gradigt ägg. Av dessa rätter tycker jag att tonfisken med mangosallad, den koreanska råbiffen med mycket smak av sesamolja och chili, och ägget med riven friterad potatis var godast. Pulled pork var också bra men hade behövt lite picklad gurka eller något annat syrligt för att bryta av och ge lite krispighet till rätten. Allt som allt får Catenacci fyra gafflar.

 

Pulled pork-burger, asiatisk råbiff och tonfisk med mango.

Pulled pork-burger, asiatisk råbiff och tonfisk med mango.

 

Fantastiska desserter från Daniel Roos K-märkt i Teatern, Ringens köpcentrum.

Fantastiska desserter från Daniel Roos K-märkt i Teatern, Ringens köpcentrum.

Trots att jag aldrig varit något jättefan av desserter så gick de här små skapelserna absolut inte att motstå! Daniel Roos små varianter av de nobel- och kungabröllopsdesserter han gjort tidigare är bara för fina! Smakerna är helt underbara. Ja ni måste nog prova själva. På K-märkt kan man också äta frukost och köpa födelsedagstårta.


Fira St Patrick’s Day den 17 mars med drinken Black Velvet

$
0
0
Drinken Black Velvet består av lika delar Champagne och Stout.

Drinken Black Velvet består av lika delar Champagne och stout.

 

Den 17 mars firar alla i världen med minsta irländskt sinne St Patrick’s Day. Det kan pågå i upp till en vecka och te sig lite olika men huvudsaken är att man får i sig god mat och dryck, höra irländsk folkmusik och ha klöverglitter i ansiktet.

Stout (eller porter) är för mig både mat och dryck. Men ska man äta något till så säger alla att ostron är en perfekt kombination. Jag tål tyvärr inte just den molusken så jag håller mig till ölen.

Det nya för mig i år var drinken Black Velvet, hälften stout, hälften champagne. Det kan låta som att man förstör både skumpa och öl, men jag tyckte att det blev en riktigt trevlig drink! Detta skall bliva min melodi på St Patrick’s!!

 

En perfekt upphälld Guinness med en treklöver i skumkronan.

En perfekt upphälld Guinness med en treklöver i skumkronan.

 

Vi hamnade på förfest på mysiga puben The International Bar på Norrlandsgatan i Stockholm. Jag har aldrig varit här förr men kommer absolut att gå hit igen. Här bjöds man på musik, öl, ostron, vegoburgare och hög stämning.

 

Hattar och klöverglitter till folket!

Hattar och klöverglitter till folket!

Därför firar man St Patrick’s Day

St. Patrick’s Day firas till minne av Irlands apostel och skyddshelgon Saint Patrick som kristnade Irland. Treklövern – som har blivit en klassisk symbol för St. Patrick’s Day – symboliserar treenigheten.

Så firas St Patrick’s Day i Sverige

Irlands nationaldag firas av över 70 miljoner människor runt om i världen. Sång, dans och en festlig parad är grunden i ett riktigt irländskt St Patrick’s Day-firande. Har du inget grönt på dig har alla andra rätt att nypa dig! I Sverige växer den för varje år, och den som vill fira St. Patrick’s Day i Stockholm kan gå med i den årliga paraden som startar i Humlegården kl 15 den 19/3 och avslutas Gamla Stan. Eller besöka en irländsk pub. Eftersom 17 mars är en torsdag i år pågår firande under hela helgen.

Smaka på irländska delikatesser på tre krogar

Tre restauranger i Sverige visar upp irländska delikatesser: Hillenberg och AG i Stockholm samt restaurang Meet i Göteborg. På de tre restaurangerna kan man avnjuta irländskt premiumkött, ostron av högsta kvalitet, ekologisk irländsk lax från Burren Smokehouse, whiskey från Tullamore Dew och Jameson samt irländskt hantverksöl från O’Haras. På restaurangerna kommer whiskey- och ölproducenterna att samarbeta och presentera gemensamma koncept, som passar till kvällens specialkomponerade meny med ostron och kött. Allt ackompanjerat till traditionell irländsk musik.

Godaste våfflan finns på Wienercaféet

$
0
0
Per Bäckströms fantastiska våffla med hallongelé, rosévinsgelé och jordgubbsbavarois.

Per Bäckströms fantastiska våffla med hallongelé, rosévinsgelé och jordgubbsbavarois.

Per Bäckström känner vi igen från programmet ”Dessertmästarna” där han kom trea 2013. Nu driver han Wienercaféet i Stockholm, efter Daniel Lindeberg. Där gör han de godaste, lyxigaste våfflorna jag någonsin ätit!

Hans uppdrag var att hitta på en våffla som skulle passa perfekt tillsammans med ett glas rosé (Perfect Day), men vinet får ursäkta. Jag glömde helt bort det när den makalösa våfflan kom in.

 

Per Bäckström på Wienercaféet.

Wienercaféets kreativa ledare Per Bäckström är mäkta stolt över sin fantastiska skapelse, och det med rätta. Godaste våfflan ever!

Våfflan serveras från och med nu på Wienercaféet i Stockholm och är av belgisk typ, det vill säga med jäst i smeten och en fastare konsistens. En våffla och ett glas rosé går på 155 kronor och säljs hela mars månad. Missa den inte!!

När Per Bäckström pratar om det han gjort och gör förstår man direkt att han brinner för sitt jobb. Han har ett favoritbär: hallon (Wooop!), och tycker att kiwi inte har något i bakverk att göra. Jag vill också nämna att han älskar smörgåstårta! Även om han tyvärr fick ta bort den goda de hade på Wienercaféet på grund av för få sålda bitar. Han skulle gärna ställa upp och göra mera tv.

– Att vara med i ”Dessertmästarna” var en höjdare. Jag framställdes ju som den snälla killen, det var jättekul att se på i efterhand! Jag skulle lätt kunna ställa upp i fler tävlingsprogram.

Till att börja med kommer han att synas som gästdomare i programmet ”Årets Sockerbagare”, där barn tävlar i bakning.

Pers bakverk är så raffinerade och förfinade att jag hejar på att ta sig till Wienercaféet för att avnjuta dem där. Men för den mindre räddhågsna kommer receptet på hans magiskt goda våffla en bit ner. Var beredd på att väga äggulor.

Får du mersmak på hans recept finns den fina boken ”Konditorns bakverk” som hans vän, kocken Martin Lehnberg tagit de snygga bilderna till. Recepten är märkta med en till tre vispar för att markera svårighetsgraden. Per har också skrivit med sin egen mailadress i boken så att man kan fråga honom om recepten. Otroligt bjussigt!

Bakverk vann förstapris i Sveriges bästa måltidsliteratur i sin klass.

Per Bäckströms fina bok Konditorns Bakverk vann första pris i Sveriges bästa måltidsliteratur i sin klass Söta bakverk.

– Jag blev jättebesviken när jag såg boken och ringde upp förlaget och klagade på att det bara var matta bilder på matt papper och så vidare. Efter ett tag ringde förläggaren upp mig och sa att ”Den där skitboken har i alla fall vunnit pris i Årets svenska måltidslitteratur”. Då förstod jag att den nog inte var så ful ändå.

En ny bok är på gång men innehållet är hemligt än så länge.

Varför firar vi våffeldagen den 25 mars?

Den 25 mars firas Våffeldagen i Sverige, en tradition som tros ha uppkommit genom felsägningar av Vårfrudagen som äger rum samma dag. Förr i tiden var våfflan en vanlig rätt på vårkanten då det fanns större tillgång på ägg och mjölk än under vintern.

 

Per Bäckströms recept på belgisk våffla med jordgubbsbavarois.

Per Bäckströms recept på belgisk våffla med jordgubbsbavarois.

Recept på den godaste våfflan av Per Bäckström

Våffelsmet (ca 8 våfflor):

100 g smör

4 dl mjölk

2 ägg

½ dl strösocker

½ urskrapad vaniljstång

10 g färsk jäst

½ tsk salt

5 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smält smör och låt svalna, blanda med mjölken.

2. Tillsätt ägg och socker som du vispar luftigt.

3. Blanda samman alla torra ingredienser i en separat skål.

4. Rör ut jästen i smör och mjölk-blandningen, obs blandningen får ej vara varmare än 37 grader.

5. Blanda med de torra ingredienserna till en smet.

6. Plasta ytan och låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.

7. Ladda ditt våffeljärn (gärna ett våffeljärn gjort för belgiska våfflor) och grädda dem.

Hallongelé:

250 g hallonpuré

25 g strösocker

1 g agar-agar

Gör så här:

1. Värm alla ingredienser under omrörning och koka i 3 minuter.

2. Plasta ytan och låt svalna i kyl.

3. Efter avkylning, stavmixa till slät konsistens.

Gelé med Perfect Day rosévin:

2 ½ dl Perfect Day Rosé

10 st färska hallon

4 st gelatinblad

1-2 msk strösocker

Gör så här:

1. Lägg gelatin i kallt vatten.

2. Blanda Perfect Day Rosé med strösocker, värm till sockret löst sig.

3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner gelatinbladen.

4. Plasta insidan av en avlång form med plastfilm.

5. Lägg hallonen på botten av formen, täck med rosé blandningen och sätt in kylen tills det stelnat.

Jordgubbsbavarois:

200 g jordgubbspuré

50 g pressad citron juice

90 g strösocker

80 g äggulor

2 ½ gelatinblad

250 g grädde

Gör så här:

1. Blötlägg gelatin i kallt vatten.

2. Värm under omrörning äggula, socker och puré till 83 grader eller till första bubblan, krama vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem.

3. Plasta ytan på smeten och låt svalna i kyl till ca 30 grader.

4. Vispa grädden löst och blanda med jordgubbskoket som svalnat.

5. Plasta insidan av en avlång form och fyll med smeten.

6. Sätt i frysen i minst 6 timmar, viktigt att bavaroisen är helt genomfrusen.

Servera våfflan med färska hallon, jordgubbar, röda vinbär och citronmeliss. Pudra våfflorna med florsocker och servera eventuellt med ett glas lite fruktigt rosévin till.

Hantverket – ny krog med rätt inställning

$
0
0
Nya krogen Hantverket välkomnar gästerna med en gammal fin snickarbänk.
Nya krogen Hantverket välkomnar gästerna med en gammal fin snickarbänk.

 

I ett lite bortglömt hörn på Östermalm öppnar nu superfina restaurangen Hantverket. Så inbjudande mysig med härlig cocktailbar, generöst chefs table och ett orangeri med stora fönster. Maten matchar dessutom inredningen. Toppklass!

Ägaren av krogen Hantverket är Torbjörn Blomqvist. Han började sin karriär som möbelsnickare och slöjdlärare och hela lokalen andas hans värv. Direkt vid ingången möts man av hans gamla fina slöjdbänk som nu får agera örtagård. Hans företag Svensk Inredning står för några av de riktigt klassiska koncepten på till exempel Villa Godthem, Ulfsunda Slott och femstjärniga Skt Petri i Köpenhamn. Hans känsla för hållbart och tidlöst tycks osviklig!

Jag gillar allt från den luftiga cocktailbaren med udda fåtöljer och gigantiska fönster, till chefs table, även det generöst tilltaget mitt i lokalen. Allt känns bjussigt, hemtrevligt och deras koncept ”rustik elegans” är precis den känsla man får i den här restaurangen. Design som funkat sedan 50-talet kommer förmodligen att hålla ett tag till. Porslinet, glasen, moraknivarna, servettringarna – varenda detalj är genomtänkt här. Man har lyckats med något så sällsynt som en restaurang som både känns tidlös och ålderslös. Hit skulle jag lika gärna gå med mina föräldrar i 70-årsåldern som med mina vänner eller mitt kusinbarn som just fyllt 18.

Det är långt i från avskalat, ljust och fräscht, men helt utan att bli budoarsmysigt. Hit kan man gå alla årstider tack vare många stora fönster. Nästa år öppnar de uteservering på innergården.

Adressen Sturegatan 15 ligger strax intill en annan bra restaurang, Proviant, som man lätt glömmer bort. De här krogarna får förhoppningsvis draghjälp av varandra, för i övrigt finns det inte mycket att titta på just i dessa kvarter. Det är mitt enda minus för denna krog. Att den ligger lite avsides och dessutom på Östermalm, som jag sällan besöker och inte hittar på. Men det ska bli ändring på det nu!

Fredrik Persson, som kommit till final två gånger i Årets Kock, är köksmästare och tillsammans med Kocklandslagets Fredrik Juhlin står han för den kreativa utvecklingen i köket. Allt som bjuds under denna måltid känns på samma gång klassiskt och modernt. Det hänger mycket på serveringarna. Först lite så kallad ”sharing” då vi får in träbrickor med helt magiskt god panerad och friterad Wrångelbäcksost och skålar med svensk buffelmozzarella och grön tomat. Inriktningen är nordiska smaker med influenser från Europa. Priserna är i mellanklass med snacks för 45 kronor (de goda ostcroquetterna till exempel), förrätter cirka 160 kronor och varmrätter för runt 250 till 300 kronor.

Menyn finns på hemsidan och där får man en tydlig bild av vad som serveras här. Jag kommer definitivt att komma tillbaka, både för maten, stämningen och den mysiga baren!

 

Vårprimörer med ramslök från Gotland på nya krogen Hantverket.
Vårprimörer med ramslök från Gotland på nya krogen Hantverket.

 

Ängsholmens buffelmozzarella och craquetter med Wrångelbäcksost på Hantverket.
Ängsholmens buffelmozzarella och cr0quetter med Wrångelbäcksost på Hantverket.

 

Varmrätten på Hantverket: lamm med svart vitlök, spetskål och björkrökt potatis.
Varmrätten på Hantverket: lamm med svart vitlök, spetskål och björkrökt potatis.

 

Rustik inredningsdetalj på nya krogen Hantverket i Stockholm.
Rustik inredningsdetalj på nya krogen Hantverket i Stockholm.

 

 

 

Upptäck Åland – Matnyttig guide med bästa tipsen!

$
0
0

Jag har besökt Åland en gång varje sommar de senaste åren. Det är något med öar, hav och harmoni som lockar. Men det är också den goda maten! Åk dit och upptäck den magiska naturen samtidigt som du upplever genuint bra kokkonst. 

Hus_syster kopia

Jag får nog börja med att prata om huset på Havsvidden. En så kallad klippvilla med två sovrum, båda med egna badrum och utgång till terrassen. Utsikten från gaveln som består av ett enda stort fönster är magnifik. Några båtar och sedan bara den vidsträckta horisonten.

Det där med borta bra och hemma bäst stämmer plötsligt inte längre. Varken jag, mannen eller systern ville åka hem. Kolla bara bilderna!

Klipphuset från sidan.
Klipphuset från sidan.
Klipphusets kök.
Klipphusets kök.
Klipphusets matplats och vardagsrum.
Klipphusets matplats och vardagsrum.
Klipphusets sovrum med badrum.
Klipphusets sovrum med badrum.

Jag var ute efter en eremitstuga med egen bastu längst ut på någon udde. Men det visade sig vara svårt att hyra bara över en helg då de flesta hyr ut dem veckovis. Men efter att ha bott på Havsvidden vill jag inte bo någon annanstans. Jag kan tänka mig att vara bland folk. Hur kommer jag hit igen fort nog? Nästa Ålandsresa är redan planerad.

Där uppe ligger klipphus 3. Som jag redan betraktar som mitt eget!
Där uppe ligger klipphus 3. Som jag redan betraktar som mitt eget!

På Havsvidden äger privatpersoner dessa klipphus. Just det vi bodde i är till salu, och fler hus byggs hela tiden. Som svensk får du inte äga en fastighet på Åland men det kommer de runt genom att starta ett aktiebolag, och åländska staten är helt med på att utomsocknes nyttjar detta kryphål. ”De är hjälpsamma och vill att det ska gå bra för oss” som en anställd förklarade för oss.

Priset för att bo i ett så här fantastiskt hus är 440 euro per natt i högsäsong. Det kan låta mycket, men på fyra personer är det så värt det. (Förutsatt att en har pengar då så klart.) Läget… att bara kunna glida ner i havet innan frukost. Hoppa barfota över klipporna och komma till bryggan med små runda bastuhyddor på. På ena sidan bryggan en trappa rakt ner i havet, på andra sidan en mycket liten sandstrand för den som vill komma i kontakt med havet mera stegvis. En trappa upp från bryggan finns en stor terrass med solstolar, bubbelbad och bar. Här finns också en inomhuspool och bastur.

Även om du inte bor på Havsvidden är restaurangen värd ett besök. Den finns med i White Guide Nordic och serverar precis lagom avancerad mat på kvällen. Mindre sällskap kan också äta ”chefs table”. På eftermiddagen dukas en kakbuffé upp och på morgonen en bra frukost som man med fördel äter på någon av terrasserna.

Förrätt på Havsviddens restaurang. Enkelt och jättegott!
Förrätt på Havsviddens restaurang. Enkelt och jättegott!

Tre små serveringar blir en underbar förrätt där pilgrimsmusslan med rostad morot vann knappt över den sesammarinerade laxen och den perfekta skagenröran.

Menyn är sympatiskt överskådlig och varmrätterna ganska rustika i sitt utförande. Smakerna sitter bra, och här så väl som i Finland har de förstått att inte översalta maten. För en med svenska (lite förstörda) smaklökar kan det behövas extra salt ibland.

Torsk med tomat- och vinsky.
Torsk med tomat- och vinsky.
Frukosten på Havsvidden äts med fördel på någon av de två terrasserna.
Frukosten på Havsvidden äts med fördel på någon av de två terrasserna.

Här är fyra andra matiga tips på Åland:

Peggys hantverk och kafé.
Peggys hantverk och kafé.

Åk ut på de spektakulära vattenvägarna som finns till exempel på vägen mot Vårdö. Man kör liksom mitt i havet på långa bankar och tar små bilfärjor mellan de små öarna. På vägen dit kan man med fördel stanna på Peggys kafé och fika sötebröd. Här säljs inga mackor utan hembakade bullar, småkakor och morotskaka. I trädgården sitter man i rejäla trädgårdsmöbler under något stort träd och bara njuter av den supergoda toscakakan med färska hallon i.

Det öppna köket i restaurang Smakbyn där duktiga kocken Mikael Björklund själv rör om i grytorna.
Det öppna köket i restaurang Smakbyn där duktiga kocken Mikael Björklund själv rör om i grytorna.

Mikael Björklund är Ålands mest kända kock. Han har startat Smakbyn i Sund där man äter rustik och underbart god lunch. Från uteserveringen ser man Kastelholms slott torna upp sig i grönskan.

När jag först läste om Smakbyn fick jag för mig att det skulle vara … en by. Det är det egentligen inte. Det är ett stort, utifrån sett ganska oansenligt hus. Men när en kommer in är det allt annat än oansenligt. Ett stort öppet kök där Mikael själv rörde om i grytorna när vi var där. En luftig restaurang med mycket högt i tak och stora fönster, mysigt inredd med både matbord och loungesoffor. Enkel lunchmeny med tre olika dagens och några fasta rätter att välja bland. Vi testade rökt flundra, räksallad och jägarmacka. Alla tre med beröm godkända. Bäst var ändå flundran med pepparrot.

Hela rökta flundror på Smakbyns restaurang i Sund.
Hela rökta flundror på Smakbyns restaurang i Sund.
Stallhagens gastropub bjuder på utmärkt öl och trevlig stämning!
Stallhagens gastropub bjuder på utmärkt öl och trevlig stämning!

Ett absolut måste på Åland är ett besök på bryggeriet Stallhagen i Godby. Där finns en mysig gastropub som drivs av paret Christian Ekström och Johanna Dahlgren. Johanna höll i en lagom lång och bra förklarad rundvandring i bryggeriet och en utmärkt provning efteråt. Vi testade fyra olika öl med fyra små rätter baserade på lokala råvaror. I puben finns tre ”kvällens rätt” och det som serveras är rustik och perfekt tillagad mat. precis som det ska vara på en gastropub!

En perfekt ölprovning på Stallhagens gastropub. Johanna Dahlgren är den perfekta guiden till Stallhagens öl.
En perfekt ölprovning på Stallhagens gastropub. Johanna Dahlgren är den perfekta guiden till Stallhagens öl.
Taffels glada ostkrok lockar en att handla på outleten.
Taffels glada ostkrok lockar en att handla på outleten.

Alla som gift sig med en finsk man vet att när man lämnar Sverige och kommer över den finska gränsen är det slut med att köpa snacks från Estrella och OLW. Plötsligt är det Taffel som gäller. På vägen mellan Sund och Godby finns en outlet där de säljer chips och ostkrokar men också lakrits och choklad. En glad ostkrok välkomnar en in i butiken.

Att ta sig till Åland

Det går båtturer med Birka, Tallink Silja eller Vikinline från Stockholm eller Kapellskär till Mariehamn. Åker du med Vikingline från Stockholm så försök att pricka in nyaste och finaste båten Grace. Passa på att äta lyxfrukost på lugna restaurang Oscar med ett glas bubbel till.

Vill du åka mindre båt så kör du till Grisslehamn och tar färjan därifrån. Billigare och snabbare och här finns också en liten fin à la carte-restaurang där en bäst spenderar de cirka två timmarna som det tar att åka över till Eckerö.

Det går också att flyga till Åland men är det havet som drar kan du ju lika gärna starta med en härlig båtresa.

För mer info om resa, boende och utflykter, besök Visit Ålands hemsida. På kontoret i Mariehamn får du utmärkt hjälp av deras trevliga personal.

Utsikt över Kastelholms slott från Smakbyns uteservering.
Utsikt över Kastelholms slott från Smakbyns uteservering.

Ny cocktailbar på Hotel Kung Carl

$
0
0
Goda drinkar på Kung Carl.
Goda drinkar på Kung Carl.

 

Anrika Hotel Kung Carl på Birger Jarlsgatan i Stockholm fyller 150 år och firar bland annat med en helt ny cocktailbar med ett charmigt matkoncept!

Nu är sommaren obevekligen över och längtan efter att få krypa in i en mysigt inredd cocktailbar bara växer. På Hotel Kung Carl testar man ett nytt koncept med perfekt balanserade drinkar och en passande liten rätt som kan vara en ceviche, en räkmacka eller en liten råbiff. Tar man drink plus tilltugg blir det juste paketpris men man kan också mixa och matcha själv. Konceptet är ännu i sin linda men kommer att utvecklas allt eftersom.

Många är de gånger då jag varit sugen på något till min drink men varit hänvisad till nötter och chips. Jag skulle gärna gå hit bara för att få den fantastiska drinken med gin och gurka och den lilla cevichen till!

Barchefen Andreas Kensén blandar perfekta drinkar på Hotel Kung Carl.
Barchefen Andreas Kensén blandar perfekta drinkar på Hotel Kung Carl.

Barmästaren Andreas Kensén vet precis vad han gör! Och han gillar också att runda av drinkarna med äggvita och få en perfekt skumkrona. Som ni kan se på våra drinkar.

Baren är inredd med sköna fåtöljer i vackra mörka sammetstyger och man sitter som en kung även på de höga barstolarna med armstöd. Stilen för tankarna till art deco och 20-tal men drinkarna känns helt nya.

En liten ceviche passade perfekt till min drink med gin, gurka och lime.
En liten ceviche passade perfekt till min drink med gin, gurka och lime.

 

Till Tomas variant på whisky Sour fick han smörstekta salta räkor på chimichurri.
Till Tomas variant på Whisky Sour fick han smörstekta salta räkor på chimichurri.

 

Förutom en helt ny bar som jag verkligen vill rekommendera är Hotel Kung Carl ett supermysigt familjeägt ställe att spendera en natt på och/eller äta en supergod hotellfrukost (155 kr), med perfekt äggröra och knaprigt bacon.

Alla rum i hotellet är individuellt inredda. Vi bodde över och firade makens födelsedag och hade turen att få rum 358 med badkaret mitt i rummet.

Alla rum på Hotel Kung Carl är olika. Det här kan dock vara det finaste rummet!
Alla rum på Hotel Kung Carl är olika. Det här kan dock vara det finaste rummet!

 

Viewing all 144 articles
Browse latest View live