Ny fin bar på Haymarket Hotel på Hötorget, Americain.
Nu har jag äntligen besökt Haymarket. Till skillnad från alla i mitt sällskap saknar jag inte alls PUB-varuhuset, jag var nästan aldrig där. Något jag däremot har saknat är en mysig träffpunkt mitt i city. En som har öppet morgon till kväll.
Precis det är Haymarket på Hötorget i Stockholm. Ett fint inrett hotell med barer i art deco-stil som serverar perfekt balanserade drinkar. Ett utmärkt ställe där en kan ses på frukost, lunch, fika, middag eller bara drink.
Utmärkta drinkar på Americain.
Vi testade drinkar och barmeny i Americain i gatuplanet. Strax intill ligger caféet Gretas som serverar frukost och fika och stänger kl 20.00. En trappa upp ligger restaurangen Paul’s. För kvällen var Paul’s fullbokad men jag ska gå dit och testa maten en annan kväll. Menyn beskrivs som ”dekadent” men helstekt rotselleri och fjällröding signalerar något helt annat för mig. Hur som helst låter menyn både klassisk och god och kanske det dekadenta mer syftar på att de serverar ostron och Rockefeller Dirty Martini.
Nere i Americain finns gott om mysiga sittplaster både för små och stora sällskap. Men en önskedröm – särskilt nu när de propsar på att ta oss tillbaka till svunna tider med excellent service – är att de hade haft bordsservering. Men nu får en istället bryta upp från sitt sällskap för att köa i baren. Där är förvisso servicen snabb och klanderfri denna tisdagkväll. Dessutom slipper man stå och vänta på drinkarna, dem kommer personalen ut med. Men ändå! Jag älskar barer med bordsservering. Fler sådana i Stockholm tack!
Underbara kroketter med bringa och gruyere på Haymarkets bar Americain.
Vi provade lite mat från barmenyn. En på tok för dyr lobster roll, 260 kronor, och supergoda Reubenkroketter med gruyere och bringa, och surkålsmajonnäs att dippa dem i, 35 kronor per styck. Jag tog två men det var svårt att äta dem med kniv och gaffel ur en såssnipa. Tanken kanske är att en ska äta dem med händerna men de är enormt flottiga och inte ett dugg läppstiftsvänliga. Ja de är ju friterade helt enkelt! Och så goda! Kanske jag ändå skulle äta någon annanstans och gå hit för de sköna sofforna och de fantastiska drinkarna.
Vill du ha riktigt gammaldags och fantastisk service (dvs bordsservice) får du fortsätta gå till Gondolen som, trots allt byggkaos i Slussen, kör på precis som vanligt.
Fint inredda Américain, en mysig bar mitt på Hötorget att bara slinka in i.
Helt makalöst fina barerna Hjördis (Pettersson) och Gösta (Ekman) på nyrenoverade Vasateatern som nu sitter ihop med Scandic Grand Central.
I dag öppnar nysatsningen från Scandic Grand Central och Vasateatern. Den mysiga teatern har fått en rejäl ansiktslyftning utan att förstöra några fina gamla detaljer. Man kan gå in till teatern via hotellet där en scen med livemusik möter gästerna.
Teatern är så fin att jag nästan trillar baklänges! Hit skulle jag vilja bjuda mina föräldrar på en riktig helkväll. En drink i lobbyn till levande jazz, middag i hotellets restaurang och så en riktigt bra teater i anrika lokaler, helst med plats på balkongen. Självklart skulle de ta en drink i den lilla teaterbaren Hjördis (som mamma heter). Jag skulle lika gärna bjuda dit min egen man på en helkväll av liknande slag.
En av hotellets nyheter är att de anställt en concierge/dj som ska hjälpa gäster att finna de bästa konserterna som passar just deras musiksmak.
Mindre rätter och plockmat är nytt fokus på Teaterbrasseriet.
Trots allt prat om kultur och musik är det – kanske inte helt otippat – de fina barerna, den nya menyn och den goda maten jag fastnar mest för.
I Teaterbrasseriet har man satsat på mindre rätter än förr och kör på ett klassiskt tema med ostar, chark och tilltugg. Här åt jag en ankrilette med anklever, som var den godaste jag någonsin ätit! Missa den inte. Med cornichonger till så klart.
I själva Teatern inleder man med show à la Joe Labero och därefter spelningar med Magnus Uggla. Jag väntar nog på att det ska bli någon slags teater innan jag bjuder dit någon, men tycker att Scandics satsning är helt fantastisk. Att man inte bara river ut och gör om utan törs satsa på något så osäkert som kultur. Heja Scandic!
I väntan på teaterföreställning går jag dit och äter ankrillette.
Kycklingsliders på nya japanska restaurangen Kasai.
I krogen Hotellets lokaler på Linnégatan 18 på Östermalm i Stockholm öppnar nu Sveriges första japanska Dinner Club, Kasai.
När vi får testa meny och drinkar har inte restaurangen öppnat ännu och byggandet är i full gång. Just nu är det mest svarta väggar och täckta fönster i lokalen, men det är Stylt som inreder och de är ju inte kända för minimalism – hittills i alla fall, så jag hoppas på aningens mera mys när de är klara.
Inne är det som sagt svart, på uteserveringen är det desto ljusare och extra glad blir en över de konstgjorda körsbärsträden.
Japanska restaurangen Kasai levererar utmärkt sushi med koreanska, och amerikanska inslag.
Min bloggkollega Liselotte Forslin säger att sushin är precis som den hon ätit i Los Angeles på sistone. Jag har aldrig varit där men är glad att få smaka, för det är något av det godaste jag ätit på sistone! Speciellt ”köttsushin”, högst upp till vänster på bilden, med långstekt kött och kimchi i. Helt fantastisk! Laxrullen intill är precis lika god som den ser ut men inte något man går i taket över. Den som ser ut som råbiff är spicy tuna och är bara magiskt god. Rå pilgrimsmussla är inte min favorit, men de som gillar det tyckte att denna var mycket bra.
Steamed buns med fläsk.
För oss som gillar bao finns här jättegoda med picklade lök och fläsk. Kasai har också en robota-bar där majs, kycklingspett, sparris och annat gott grillas över mycket hög värme. De snygga kycklingsliders som är på första bilden är faktiskt provningens enda rätt som jag lätt skulle kunna hoppa över. Kyckling utan dressing med råriven kål. Njasi. De får nog pickla den i alla fall? I övrigt vill jag gärna äta alla rätter igen!
I en gryta med supergod buljong ligger kycklingfrikadeller, musslor, kimchi och svamp.
Danny Elmaleh från Los Angeles är köksmästare på Kasai.
Köksmästaren Danny Elmaleh har de hämtat från Los Angeles och tillsammans med honom jobbar Benke P. Tantiyothinn från Råkultur. Inget dåligt gäng med andra ord.
Kasai öppnar den 6/9 och då är det restaurangen i markplan och en halvtrappa upp som man kan äta i. Småningom öppnar även den spektakulära Dinner Club som ägarna talar sig varm för. Där ska middagen övergå i nattklubb och show är det tänkt. Preliminärt datum för öppnandet är slutet av september.
Utmärkta drinkar på Kasai i Stockholm.
Även drinkarna är toppen på Kasai. Och vem kan tacka nej till en ingefärsdrink serverad i en glaspanda? Inte då jag!
Konferens brukar betyda en hel del ätande. Knappt hinner man äta frukost så är det förmiddagsfika. Det är med andra ord ett liv i lyx! På Smådalarö gård hade de dessutom bästa fikapauserna ever. Föredrar du ett kex med brie, starka korvar, frukt, kardemummabulle eller smågodis? Allt detta och mycket mer rymdes på deras fikabuffé.
I restaurangen serveras trerättersmiddagar, fräscha luncher och en riktigt bra frukostbuffé. Vi fick en pilgrimsmussla med blomkålscreme, syltad apelsin, salsiccia, sikrom och smör med skaldjursfond till förrätt. Varmrätten var hjortfilé med pumpacreme och morötter och till dessert fick vi ett litet inkokt päron. Allt mycket fint presenterat och väldigt gott.
Men störst intryck gjorde ändå fikabufféerna. Ni har säkert också varit på konferens, eller någon utbildning, eller ett seminarium då någon tycker att fika är lika med kaffe och frukt. Det är det inte. Kaffe och frukt passar inte ens ihop! Kaffe passar ihop med fikabröd, ett digestive med brie och till och med med bacon och ägg. Men inte med ett äpple. Jag älskar att äta salt till kaffe så min lycka var gjord då jag både fick salami och brie till fikat. Underbart!
Nu är min plan att försöka få komma dit i vinter och käka deras julbord. Jag kan bara föreställa mig hur mysigt det måste vara på Smådalarö gård mitt i vintern.
Pilgrimsmussla med blomkålscreme, syltad apelsin, salsiccia, sikrom och smör med skaldjursfond.Hjortfilé med pumpacreme, potatisfondant och morötter.Inkokt päron med kaksmul, salt gräddkola, jordgubb och lingonglass.Det vackra stenhuset på Smådalaö gård är byggt 1810.
Miss Clara har tillsammans med likörmärket Baileys kommit på ett nytt sätt att äta julbord. Konceptet heter ca 30 och om vi bara pratar om julmaten som sådan så tycker jag att det finns några utmärkta poänger med att äta julmat på det här sättet. Tallriksserverad, med många vegetariska inslag och bara små smakbitar av några rätter.
Jag är en person som inte mår bra av att äta mat under press (eller stående, bara så att ni vet). 30 minuter är ärligt talat inte ok för en lunch. Särskilt en med många små rätter som en förhoppningsvis ska hinna njuta av. Att det står stora timglas på bordet (som en kul grej) gör mig inte mindre stressad. Men. Nu har de valt att köra konceptet fullt ut och då ska det väl till lite sådana här grejor. Jag hade ändå hellre sett att de satsade på ca 60!
Fördelarna är många: Det blir mindre svinn. Du blir inte mätt som en galning. Du slipper köa och armbåga dig fram till ägghalvorna. Det tar mindre tid och det är betydligt billigare. Denna måltid (lunch eller middag) med dryck kostar 195 kronor och går att boka 8-10 december.
Maten på tallriken är framtagen av Miss Claras kökschef Daniel Guest. Från vänster till höger:
Typ sill Rökt strömming, löjrom, gravad morot och bakat ägg med västerbottenost.
Lutfiskens återkomst Tempuratorsk med mos på ärter, söt senap, skirat smör.
K*ttbullar Vegetariska bollar på kastanj, ricotta och grönkål med butternuttpuré, hasselnötter och salvia.
Annat än julskinka Bakad spädgris med miso och ingefära, och en kålsallad.
Kaka på kaka Vaniljkräm serverad i en mördegs-cookie cup toppad med Baileys Irish Cream.
Jag vill börja med att säga att all mat på fatet var MYCKET GOD! Vinnaren var kanske ändå k*ttbullen, eller lutfisken. Jag tycker att det är synd att de satsar och kommer på riktigt bra vegetariska munsbitar men sedan blandar ihop den gravade moroten med strömming och löjrom. Det känns inte helt genomtänkt, och när en man meddelar att samma tallrik ”fits all” så känner han kanske inte så många vegetarianer? Med tanke på hur enormt bra de vegetariska inslagen smakar tycker jag gott att de kunde satsa på en helvegetarisk jultallrik. Jag skulle köpa den!
Till dessa små rätter serveras ett vitt vin på pino grigio, Amber från Carnegie och en IPA från Dugges. Båda ölen passar utmärkt till alla rätterna.
I den här lokalen, på Kungstensgatan 9, var jag första gången då Vassa Eggen låg här. Efter det har det varit en riktigt bra nudelbar och allra senast trevliga BonBon. Nu har krögaren Jonas Wigert, som drev BonBon och äger Duck & Crab, öppnat krogen Ilse.
När du kliver in möts du av en rund trevlig bar för lite större sällskap att äta vid, eller för lite häng och en drink före maten. Några trappsteg upp finns den lilla restaurangen med öppet kök så pass att man ser kockarna jobba men inte vad de lägger upp på tallrikarna. Det finns också sittplatser vid en bardisk precis intill det öppna köket.
När jag läser menyn känns den både svensk och fransk och allt låter suveränt gott. Här kan du ta några ostron innan maten. De har några olika tartes som säljs som små eller stora. Vi provade en med lufttorkad anka, äpple och lök som var väldigt god, men ändå inte i närheten av den hummersoppa som vi också provade. En liten smak av himmelriket! (Hade jag varit hemma hade jag slickat tallriken!)
Efter förrätterna tog vi in en underbar röding med picklad gurka, ingefära, blomkål och snökrabba och en biff på mjölkko med parmesastuvad spenat och lökringar.
Vid det här laget var vi enormt proppmätta men ville ändå testa en dessert så vi tog in en fattig riddare med lönnsirap, nötter och äppelglass. Den föll maken på läppen och inget blev kvar på fatet.
Förrätterna går på runt 150 kr, mer för löjormen och hummersalladen. Varmrätter finns det ”dagens” från 165 och upp till 285 kronor. Över huvud taget så trevligt att ha en dagens rätt på kvällen om en krog satsar på att få stammisar och bli den där lite finare kvarterskrogen som Ilse borde vara. De har öppet redan från lunch och kör samma meny dagen, och kvällen igenom.
Känslan när vi lämnar Ilse är, förutom total mättnad och lycka över ett bra krogbesök, är att vi vill komma hit ofta! Missa inte den här pärlan!
Öppet kök med barplatser tar upp större delen av restaurangen.
Hummersoppan från himlen! Min godaste någonsin.
Här sitter jag och trivs och hoppas på fler middagar på mysiga Ilse!
Inte bara kött på Sovel. Nu har Sickla också fått en sushibar i mästarklass!
Om ni har vägarna förbi Sickla någon gång så får ni inte missa den bästa restaurangen där – Sovel. Förr mest känd för sitt fantastiska kött och sin drivna ägare och köttexpert Sara Ljungqvist, men nu också för lika fantastisk sushi!
Efter flytten från hörnet inne i Magasinet där Systembolaget ligger till de stora lokalerna uppe i glashuset där Voltaire hade sitt hak tidigare har Sovel fått betydligt fler platser att fylla. Men också ett helt nytt och mer varierat utbud. Även tidigare kunde en köpa med sig kött, korvar och chili med tillbehör, men nu har de också bakverk, desserter, smörrebröd och en helt magiskt bra sushi.
Första gången jag åt sushin var jag helt tagen av de goda rullarna, men också (för en gångs skull) av bläckfisken som är kokt i grönt te är så mjäll att en knappt tror att det är bläckfisk. Makrill tycker jag fortfarande inte har något på en nigiri att göra men i övrigt får sushin fem gafflar.
Restaurang Sovel i Sicklas variant på poké bowl. Som en hawaiiansk variant på koreansk bibimbap!
Jag har också fastnat stenhårt för deras goda poké bowl. Jo jag vet det ser ut som en tallrik illa behandlad råkost, inte den bästa fotomaten, men ojojojojojojoj!!! De heta, chilimarinerade morötterna, limepicklade vitkålen, inlagda gurkan, sesamgroddarna och mango blir så gott ihop! Mjäll fin lax med lite srirachamajo på och lite sushiris i botten. Jo detta skulle jag faktiskt kunna äta varje dag! Jag hejar på mango före melon som jag fick senast jag åt där, men båda funkar bra. Och allt detta till det facila priset av 150 kronor. Klart att en vill vara stammis där!
Ägaren Sara Ljungqvist är ju fortfarande expert på kött och kan berätta allt om ursprung och styckning för den som är intresserad. Här säljs utmärkt kött, både svenskt och importerat, med vällagade tillbehör och goda såser. Hamburgaren är som en dröm… Det finns liksom något för alla!
Dessutom är ju flytten från det mörka lilla hörnet helt utan fönster, till glashuset med bara fönster, sköna läderfåtöljer, en bar, öppen spis och så vidare ett lyft utan dess like. Gå nu hit om du inte redan upptäckt fantastiska Sovel!
Dessertpaketet i sig är en anledning att besöka Mr French igen!
Jag var på presslunch där Mr French skulle presentera sitt nya koncept. Mat och drinkar serveras ihop, mera asiatiska influenser på menyn och heta stenar att steka kött på själv vid bordet.
Ett av de nya koncepten är att matcha drinkar till rätterna. Men här handlar det inte så mycket om att matcha som att gå rakt emot rätten i sig. En helt utmärkt tonfisktartar med wasabicreme, soja och kaviar serveras med en söt drink på äpple, granatäpple och champagne.
Drinken för sig är helt bra om en gillar söta drinkar. Rätten för sig är helt magisk! Allt jag gillar på ett litet fat helt enkelt. Men ihop med drinken blir det mest märkligt.
Calamares med saffransaioli, tomat och fänkål serveras med en drink i kaffekopp på mousserande sake, ananas, basilika och yuzu. Även denna drink är överraskande jättesöt. På egen hand skulle jag vilja dricka den som en dessert! Men till den här rätten, aldrig.
Sedan artar det sig med drinkarna, entrecote som vi själva får grilla på het sten och fylla färdiga fina tacos på friterad wontondeg med syrad rödkål, anklevercreme och tryffelmajonnäs dricker vi en drink med mango, lime och gul chartreuse som smaksatts med curry. Kanske mer kul än gott ändå, men bättre än de tidigare drinkarna.
Ett helt magiskt gott grillat lamm kommer in med klassiska tillbehör som provensalska grönsaker, potatisgratäng och vitlökssmör. Vad kan bli fel? Grillsmaken på lammet är helt underbar! Till detta kommer en frisk punsch med calvados, blodapelsin, vitt vin och saffran. Livsfarlig! Vid det här laget är jag ganska törstig och hade nog kunnat dricka en halv kanna av punchen. Så god!
Och så pricken över i:et: desserten. En riktigt mäktig, men inte mörk chokladmousse i ett glas med gräddig och precis lagom syrlig havtornsglass och en lakritsmaräng. Till det både kaffe och en härlig drink med mörk rom, banansocker och chokladbitter.
Om en skulle ta och styra upp en krogrunda i Gamla stan vore detta den bästa avslutningen! Eller jag menar avrundningen.
Trevlig stämning med kollegorna Petter och Eva.
På Mr French hamnar jag märkligt nog oftast då det är pressvisning. Det är alltid god mat, bra drinkar och trevlig stämning. Ändå kommer jag inte på att jag ska gå hit igen? Dels är det (på vintern) en avig plats bland tullhusen nedanför Gamla stan, och nu avigare än någonsin då det trevliga promenadstråket vid vattnet leder till Slussen som ligger i ruiner. På sommaren är den generösa uteserveringen ofta fullsatt och enligt andra lunchande är krogen välbesökt också på kvällarna.
Jag har varit på några olika krogar som försöker matcha drinkar till mat och generellt måste jag säga att de som lyckas bäst är de som använder samma smaker i glaset som på fatet. Alltså syra till syra och sött till sött. Och då vi svenskar ännu inte är så vana att dricka drink till mat tror jag att det är en betydligt lättare inkörsport. Dessutom är ju A och O att det ska vara gott ihop. Något jag upplevde först i fjärde rätten av fem här på Mr French.
Tonfisktartaren och lammet vann bland de salta rätterna. Tonfisken ligger i en sojasås.
Om jag går hit nu snart kommer jag att äta förrätten med tonfisk igen. Då med antingen en syrlig drink, gärna med yuzu, eller ett glas vitt vin till. Jag vill ta hit min man bara för att äta hela dessertpaketet med sött som möter sött. Det bästa på hela menyn. Fem gafflar för den!
På Mathias Dahlgrens nya vegetariska krog Rutabaga sitter två personer bredvid varandra. Trevligt att ha samma utsikt!
När Mathias Dahlgren väljer att stänga sin tvåstjärniga krog Matsalen i Grand Hôtel för att öppna Rutabaga, en helvegetarisk finkrog, blir jag så klart nyfiken. Och SÅ nöjd med att få bord där dagen efter att restaurangen öppnat! Här är mina tankar om mat, service och stämning.
Jag har fjärilar i magen när jag och kära mannen stolpar i väg till Rutabaga i den mörka februarikvällen. Alla hjärtans dag och allt! Men mest tänker jag på maten vi ska få äta. Jag har aldrig ätit något som Mathias Dahlgren lagat som inte varit gott. Dessutom har jag alltid fått utmärkt service på hans restauranger, så mina förväntningar är skyhöga. Sveriges bästa kock, den enda som vunnit guld i Bocuse d’Or, har slagit igen sin lyxkrog med två stjärnor i guide Michelin, och öppnat Rutabaga, en helvegetarisk krog.
Där Matbordet brukade stå finns nu ett drop-in-bord (jag menar ett community table) där en kan få sitta om en kommer lite ensam eller utan att ha bokat. Trevligt rum med bra stämning denna kväll!
Vår trevliga servitris förklarar pedagogiskt hur vi ska beställa och dela på rätterna. Jag har anmält några (för mig helt nya!) allergier innan vi kom och detta har de full koll på. Fyra rätter att dela på två blir lagom säger hon. Och det stämmer bra. Vi tog rostad blomkål med grön bearnaise (175 kr), friterad jordärtskocka med gräddfil och pepparrot (155), mango och mozzarella (250 kr) och en ceviche på avokado och jalapeño 165 kr).
En drink med blekselleri, gurka, lime och gin visade sig passa förträffligt till många av rätterna. Men allra bäst till ceviche på avokado och mozzarellan med mango.
Till detta tog vi varsin drink, jag fick den godaste, blekselleri, gurka, gin, lime och svart limesyrup (195 kr). Mannen tog en med umeshu, tofu citron och sojarostar sesam (195 kr). Även den god men lite sötare än min superfräscha syrliga. Jag får erkänna att detta är första gången i livet som jag tycker att drinken passar helt utmärkt till maten. Med vatten vid sidan av förstås.
Innan rätterna kommer in bjuds vi på flera goda tilltugg.
Det kommer in flera extragrejer. Supergoda kanderade cashews, ett makalöst gott yoghurtsmör, goda små bröd och en något chilihet ananas. Det känns lyxigt och bjussigt. All mat kommer till vårt bord i ett huj! Det går nästan fortare för köket att langa ut rätter än det gör för bartendern att skaka ihop och fixa de snygga drinkarna. Att äta fyra rätter här kan gå rasande fort. Och det vill en ju inte!
Något snopna efter att vi råkat hastat i oss våra rätter vill vi inte att middagen ska ta slut, och vi har ju faktiskt bordet till klockan 20.00. Vi delar på en dessert och får underbart gott bryggkaffe till (60 kr per person, men då får du hur mycket kaffe du vill). Kokosglass med vattenlingon serveras med på tok för lite dulce de leche! (130 kr)
Mango och mozzarella ser inte mycket ut för världen men är sååå gott!!
Alla rätter vi åt var goda, den enda som inte gav mersmak var blomkålen. De andra tre skulle jag gärna äta igen. Men så har jag förstått att jag måste testa moroten på vietnamesiskt vis och en massa andra grejor så kanske att jag bara får ta in friterade jordärtskockan igen. Och kanske mangon…
Stämningen på Rutabaga är väldigt annorlunda jämfört med den som fanns i Matsalen. Då var det viktigt att besticken låg spikrakt och jag fick aldrig någon myskänsla, förutom vid Matbordet där det kunde bli riktigt gemyt. Nu är det bra musik, men ändå pratvänligt. Många olika sorters möbler samsas i lokalen och är både snygga och sköna. Det är nästan svårt att tro att det är samma lokal faktiskt. Sedan hjälper det förstås till att vi hamnar intill några vi känner (Andreas Ivarsson på KIT och hans fru), plus att jag har en kollega vid drop-in-bordet så att jag får gå in där och kika, samt smaka på hennes drink med kålrot. (Inte alls lika god som min!)
Den friterade jordärtskockan med gräddfil och pepparrot är ett måste på Rutabaga!
Vi har tur och får en liten pratstund med Mathias Dahlgren som berättar att satsningen känns helt rätt och att det är en trend han ser bland sina kollegor ute i världen också.
– Det är ju så att nu vill många krögare öppna krogar som de själva skulle vilja gå på. Inte krogar som andra skulle vilja äta på.
Ja och så blir det ju trevligt också. Vår nota slutade på 1350 kronor, vilket känns helt rimligt. Den kommer dessutom med en stor bit chokladkaka med honung på som vi gärna kladdar med till vår förtonde kopp kaffe.
Nu när vi har sovit på saken så reagerar mannen på att vissa rätter känns väldigt dyra medan jag reagerar på att det billigaste vinet på glas kostar 160 kronor, ett glas champagne 200 kronor, alkoholfria drinkar går på 135 och de med alkohol 195. Här hade de kunnat göra det ännu mer tillgängligt genom att ha åtminstone ett vin på glas för dryga hundringen. När en väl får bord här är det klart att en vill lyxa till det med vin eller drink till maten. I övrigt har jag inga klagomål. En vegetarisk finkrog är ett toppeninitiativ och jag kommer väldigt gärna tillbaka.
Rutabaga är ett amerikanskt ord för kålrot. Egentligen en förvrängning av svenskans rotabagge.
Missa inte superkombin laxsashimi och drinken Disco Dancer på Penny & Bill.
Efter ett besök på Lux-gruppens senaste krogsatsning Penny & Bill känner jag mig lite konfys. Jag tyckte att maten bitvis serverades i löjligt små portioner och samtidigt var det gott och fina drinkar som passade fint med maten. Nå jag hade skrivit ner mina åsikter i en hast i ett mail till en kille jag just lärt känna och då, rakt från hjärtat lät det så här:
Hej!
Jag tyckte svinbra service, bra förklarad meny. Jag tog laxsashimi och disco dancer, perfekt kombo. Väldigt väldigt pyttesmå portioner. Jag tog också lax från öppen eld-baren och den var ännu mindre, det blev liksom fånigt lite mat. Min kompis tog oxbiff och det var mycket mera mat, ankan också. Jag tror de får bli lite jämnare med storleken på portionerna. Så där tyckte jag om Matbaren också förut. En kunde ha tur och få en mellanrätt, eller otur och få en liten tugga.
Men! Drinkarna passade bra ihop! Jag fick också svajnigt god champagne. Men lokalen var inte riktigt min likör? Kanske pga Grevturegatan… Jag är lite töntig när det kommer till detta men jag trivs inte bäst på Östermalm liksom?
Sedan råkade de dra en hel flaska vin på notan när jag beställt ett glas, men sådant är ju lätt hänt!
Allt som allt tycker jag iaf att de nästan lyckats med sitt koncept. Men du vet när man kommer in och de säger att varje person bör äta 4-6 rätter..
Nope. Jag orkar inte med det riktigt. Och att drinkarna är så otroligt anpassade efter varje rätt. Ja fast 6 drinkar blir lite to much!
Om jag hade ägt en krog med samma koncept hade jag haft drinkar till olika avdelningar:
En drink till asiatiskt syrligt
En till köttigt från grillen osv
Jo så hade jag gjort och inte förväntat mig att folk ska måsta ta en hel drink till tuggan lax.
Vi hörs!
Detta skickades alltså på studs efter besöket men så här i efterhand vill jag berätta att de redan satt in pengarna för vinflaskan de råkat dra extra. Mycket smidigt och bra! Självklart har de också en vinlista för dem som inte vill dricka cocktails till maten. Laxsashimin och drinken, Disco Dancer kan jag nu lite drömma om som en superkombo som är värd att gå dit för bara den! Men det kanske är så en ska tänka på Penny & Bill? Ett ställe som du slinker in på och tar en liten munsbit på vägen med tillhörande cocktail! Fast slinka in är kanske att ta i. Du bör nog boka bord för kl 19.30 var det redan proppens.
Drinken Black Velvet består av lika delar Champagne och stout.
Den 17 mars firar alla i världen med minsta irländskt sinne St Patrick’s Day. Det kan pågå i upp till en vecka och te sig lite olika men huvudsaken är att man får i sig god mat och dryck, höra irländsk folkmusik och ha klöverglitter i ansiktet.
Stout (eller porter) är för mig både mat och dryck. Men ska man äta något till så säger alla att ostron är en perfekt kombination. Jag tål tyvärr inte just den molusken så jag håller mig till ölen.
Det nya för mig i år var drinken Black Velvet, hälften stout, hälften champagne. Det kan låta som att man förstör både skumpa och öl, men jag tyckte att det blev en riktigt trevlig drink! Detta skall bliva min melodi på St Patrick’s!!
En perfekt upphälld Guinness med en treklöver i skumkronan.
Vi hamnade på förfest på mysiga puben The International Bar på Norrlandsgatan i Stockholm. Jag har aldrig varit här förr men kommer absolut att gå hit igen. Här bjöds man på musik, öl, ostron, vegoburgare och hög stämning.
Hattar och klöverglitter till folket!
Därför firar man St Patrick’s Day
St. Patrick’s Day firas till minne av Irlands apostel och skyddshelgon Saint Patrick som kristnade Irland. Treklövern – som har blivit en klassisk symbol för St. Patrick’s Day – symboliserar treenigheten.
Så firas St Patrick’s Day i Sverige
Irlands nationaldag firas av över 70 miljoner människor runt om i världen. Sång, dans och en festlig parad är grunden i ett riktigt irländskt St Patrick’s Day-firande. Har du inget grönt på dig har alla andra rätt att nypa dig! I Sverige växer den för varje år, och den som vill fira St. Patrick’s Day i Stockholm kan gå med i den årliga paraden som startar i Humlegården kl 15 den 19/3 och avslutas Gamla Stan. Eller besöka en irländsk pub. Eftersom 17 mars är en torsdag i år pågår firande under hela helgen.
Testa dina kunskaper om Irland, Guinness och St. Patrick’s Day!
1. Saint Patrick var inte irländare – Sant! Det irländska helgonet vad i själva verket inte irländare utan föddes i Wales.
2. Saint Patrick hette inte Patrick– Sant! Trots att det på den tiden fanns över 100 variationer, både kvinnliga och manliga, av namnet hette denna helgonförklarade man faktiskt någonting helt annat – nämligen Maewyn Succat.
3. Irländarna dricker mest Guinness i världen – Falskt! Nigeria är faktiskt landet där det dricks mest Guinness. Av den totala Guinness-konsumtionen i världen står Afrika för ca 40 %. Där är också 3 av de 5 Guinness-ägda bryggerierna stationerade.
4. Bandet U2 kommer ifrån Irland – Falskt! Endast Bono and Larry Mullen Jr. är irländare. David Howell Evans, mer känd som The Edge, och Adam Clayton är faktiskt födda i London respektive Oxfordshire i England.
5. Irländarna är det mest rödhåriga folket i världen – Falskt! Trots att rött skägg och rött hår har blivit en symbol för både Irland och St. Patrick’s Day är det endast 10 % av irländarna som faktiskt är rödhåriga. I Skottland har däremot har hela 13 % av befolkningen rött hår.
6. Guinness innehåller vatten från River Liffey i Dublin – Falskt! Trots att bryggeriet St. James’s Gate ligger precis intill floden kommer vattnet som används för att producera Guinness faktiskt från Wicklow Mountains i de östra delarna av landet.
Ostdagar på Brasserie Balzac pågår hela vecka 13, alltså 27 mars till 2 april.
Hela vecka 13, den som börjar med 27 mars, serverar Brasserie Balzac på Odengatan i Stockholm, franska ostar på längden och tvären. Ostarna matchas med viner från samma regioner och det finns en större och en mindre servering att välja på.
Den större serveringen innehåller tio ostar och kostar 390 kronor, den mindre på fem starkostar 225 kronor. Dryckespaketet på fem viner går på 225 kronor, men vill du ha med Rivesaltes från 1966 får du punga ut med 330 kronor. Du kan också välja att bara sippa på ett och samma vin till din ostfest.
Ostarna är specialimporterade från Frankrike men det är sorter som finns att få tag på i de flesta butiker med bra ostdisk. Därför är det här är ett perfekt tillfälle att klura ut vilka ostar som är dina favoriter. Och vad du tycker är godast att dricka till. Här matchas osten med vita viner från samma distrikt och det finns ofta en anledning till att just dessa passar så bra ihop.
Jag visste redan att jag älskar comté och morbier. Den nya favoriten var dock brillat savarin tillsammans med… just det – champagne! Vad kan gå fel?
Passa på att hitta din favoritkombination och lyssna framför allt till Bogdan Monciu när han talar sig varm för både ostarna och vinerna. Han har lovat att han ska lägga gott om tid på de gäster som kommer för att käka sig igenom ”Tour de France des fromages”. En trevlig grej att göra på väg hem från jobbet innan ni äter middag, eller efter en lättare middag på stan. Eller – ost och vin passar väl egentligen när som helst?
Bogdan Monciu brinner för det franska och där ingår givetvis ost och vin. Hör honom tala sig varm för en mögelost på Brasserie Balzac!
Jag har alltid höga förhoppningar när det öppnar en vietnamesisk restaurang i Stockholm. I dag testade jag lunchen på nya Eatnam på Odengatan 85.
Den första krog i Stockholm som jag blev stammis på var vietnamesiska Noodle House på Götgatan. Det var billigt och gott och kom jag dit direkt efter jobbet var det även snabb service. Det blev fort fullt, 18.30 var det knökat och den stackars kocken hade fullt sjå med alla gäster som skulle vidare på bio eller till Göta Lejon, tvärs över gatan, efter middagen.
Senast jag var där var maten fortfarande mycket bra men nu serveras en mycket kortare meny med några av de mest populära rätterna. Efter Noodle House har jag varit på några andra Vietnamesiska krogar i Stockholm men inte förrän Minh Mat öppnade på Odengatan hittade jag en ny favorit. Det är både mysigt, supergott och prisvärt. Ett ställe jag gärna återkommer till!
Vegetarisk dagens på Eatnam.
Nu har Eatnam öppnat i hörnet Västmannagatan/Odengatan. Jag testade båda lunchrätterna, grillat fläsk med ljumna nudlar, och den vegetariska, stekt tofu med grönsaker och ris, plus färska vårrullar med tofu.
En sak som jag upplevt på de flesta vietnamesiska restauranger jag besökt är att du själv får krydda upp din mat, i synnerhet din Pho, vietnamesisk nudelsoppa. Därför finns alltid srirachasås, soja, limeklyftor och fisksås nära till hands.
Grillat fläsk med ljumna nudlar och krispig sallad på Eatnam.
Eatnam ligger i en inbjudande lokal med stora fönster och en lång disk där du beställer. Här finns hemmagjorda drycker med till exempel tamarind och förutom de två lunchrätterna som de kallar husmanskost, en meny som du kan välja från även på lunchen. Om du älskar färska vårrullar och vill testa dem så blir det en utmärkt lunchrätt. Tro inte personalen när de säger att det är en förrätt! Det är minst lika mycket mat som en dagens.
Vegetariska sommarrullar med mynta men utan koriander.
Eatnam har slagit in krispig sallad i sina sommarrullar. I de vegetariska är det också risnudlar (fast jag hejar på glasnudlar!) stekt tofu, avokado, morot och mynta. Mynta är fräscht men var är koriandern? Dippsåsen går åt hoisinsås-hållet det vill säga tjock och ganska söt. Jag föredrar den tunna nouc cham som är baserad på fisksås, men den får du till andra rätter så det är säkert inte svårt att få den istället.
Allt som allt känner jag ett litet njasi, (dvs tre svaga gafflar) efter mitt första besök på Eatnam. Jag kommer visst att ge stället en till chans, men Minh Mat är så mycket bättre. De får allt ge mig mer koriander om det ska bli fler gafflar!
OBS OBS! Nu har uppmärksam kollega berättat för mig att i den delen av Vietnam som vetter mot Thailand är mynta mer vanligt än koriander och kanske kommer de här kockarna precis därifrån. Men ändå! Som jag brukar säga.
I Helsingfors pågår något av en krogexplosion. Bara senaste två åren har över 30 nya ställen öppnat. Lägg till hotell, designbutiker och helt nya shoppingstråk och du har massor av anledningar att besöka vår granne i öst.
Finlands huvudstad bara växer och växer. Trenderna är desamma som i Stockholm: allt fler vill äta ute och helst alla tider på dygnet. Det har poppat upp ett otal frukostställen och de kvarter som förr ansågs som lite ruffiga är nu de trendigaste i staden. Helsingfors har några michelinkrogar, men även här verkar både uteätare och kockar hellre välja enklare och charmigare serveringar.
Sebastian Siimeslahti räknas av många som Finlands mest lovande sommelier. På BasBas Wine bar talar han sig varm för naturviner.
BasBas & Staff Wine Bar
Finlands mest lovande sommelier Sebastian Siimeslahti älskar naturviner och har öppnat mysiga vinbaren BasBas & Staff Wine Bar. Hör honom tala sig varm för orange vin medan du njuter av tapas vid bardisken. basbas.fi/winebar
Älskar du också råbiff? Testa den som de serverar på ljusa och öppna krogen Jord.
Jord
Paret Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff driver michelinkrogen Ask, lillasystern Jord ligger högst upp i Kortteli, (restaurangdelen kallas Kortelli), tillsammans med många andra fina restauranger. Sitt i baren med full insyn i köket, utsikt över Helsingfors och njut av en makalöst god råbiff. restaurantjord.fi
Missa inte den underbara soft shell crab de serverar på mysiga Holiday.
Holiday
Exotiskt inredda Holiday ligger i ett helt nytt krogområde, Kanavaranta, ett gammalt industriområde omgiven av vatten, nu omgjort till krogar med fina uteserveringar och så denna pärla med avslappnad men proffsig service, där du äter fantastisk chevice och softshell crab. holiday-bar.fi
Njut av tapas och vermouth på Bar Cón.
Bar Cón
I samma restaurangkomplex i köpcentrat Kamppi där du finner Jord, hittar du också Bar Cón – ytterligare en trappa upp. Här har helsingforsborna fått en helt ny utsikt över sin stad. På Bar Cón har de ett stort utbud av vermouth och helt underbara svampkroketter! Deras andra tapas är lika välgjorda. Spanska kocken Javier Ahedo ger dig en smak av Barcelona mitt i Helsingfors. bar-con.fi
Wine & View är utnämnd till världens bästa flygplats-vinbar 2016.
Wine & View
Världens bästa vinbar på en flygplats finner du på Helsingfors-Vanda, Wine & View. Stanna till på ett glas årgångschampagne och en bit ost innan du boardar planet. finavia.fi/en/helsinki-airport/services/food-beverages/wine-view
Älskar du mollusker? I så fall får du inte missa Helsingfors bästa ostronbar, Fisken på Disken.
Fisken på Disken
Helsingfors bästa ostronbar ligger också på restaurangvåningen i Kamppi. Är du inte en ostronälskare så finns här fiskrätter för alla smaker. Japansk stil blandas upp med nordisk design och de passar utmärkt bra ihop! Både i restauranginredning och på tallriken. fisken.fi
Restaurangen Roster har lyckats ge en mysig känsla trots gigantiska lokaler.
Roster
På den gigantiska krogen Roster har man lyckats få till en mysig stämning med dova färger och 20-talsinredning. Maten är dock toppmodern och här kan du ta en rätt i baren eller njuta av en avsmakningsmeny vid chef’s table. rosterhelsinki.com
Underbar lunchbuffé med nordafrikanska smaker på Sandro Kallio.
Sandro Eira
Sandro finns nu på tre ställen i Helsingfors, bland annat högst upp i Kamppi bland finkrogarna. Men en ännu mysigare hittar du på Tehtaankatu. Här serveras en perfekt lunchbuffé med marockanska smaker. På måndagar helt köttfri. De har också brunch och på kvällarna à la carte. sandro.fi
Lilla krogen OX är prydd med korrugerad plåt och ändå galet mysig.
OX
I ett av de nya heta shopping- och krogstråken i Helsingfors, Lilla Robertsgatan, hittar du lilla mysiga OX. En avslappnad finkrog med korrugerad plåt på väggarna, och trots det helt mysig! Sitt i baren och njut av att se kockarna jobba i det öppna köket. Smaker från hela världen serveras här. restaurantox.fi
Story i saluhallen bjuder både på magiskt vackert ljus och många goda viner på glas.
Saluhallen/Kaupahalli
I många städer i Finland finns de vackra gamla saluhallarna kvar. I Helsingfors kan du passa på att köpa med finsk senap, kaffeost och gravad sik. Du kan också njuta av en lunch på Story vid de fantastiska fönstren.
Ett besök på valfri karaokebar borde vara obligatoriskt för varje helsingforsbesökare!
Karaokebarer
Finland har mer gemensamt med Japan än avskalad möbel- och inredningsdesign. Var du än befinner dig i huvudstaden finns en karaokebar i närheten. Här tar man seriöst på sjungandet. Du ser inte ett gäng firmafestande människor på scenen samtidigt där ingen egentligen ens vill hålla i mikrofonen. Nej, här uppträder folk en och en och sjunger seriöst och bra! Våga prova du också. Det är en upplevelse. På visithelsinki.fi hittar du listor över karaokebarer.
Bastu
Det sägs att på Finlands cirka 5.5 miljoner invånare finns minst 3 miljoner bastur. Att mitt på dagen göra ett avbrott i ätandet och shoppandet för att ta en bastu och ett kallt dopp är mer uppfriskande än du kan tro!
Passa på att besöka snygga Löyly för alla sorters bad och en god bit mat i restaurangen.
Löyly
I Helsingfors finns den arkitetktoriska pärlan Löyly. Löyly är det utmärkta ordet för när du kastar vatten på stenarna i bastun. Här är alla olika bastur vedeldade. Prova på en rökbastu och ta ett svalkande dopp i havet efteråt. loylyhelsinki.fi
Helsingfors äldsta kommunala bastu som fortfarande är i bruk hittar du här i Berghäll.
Kotiharju Sauna
Tycker du att snygga Löyly känns för modern kan du ta dig till Helsingfors äldsta kommunala bastu istället. Kotiharju Sauna öppnade redan 1928 och den hittar du i området Kallio (berghäll). kotiharjunsauna.fi/hinnasto
Jag fick hänga med krögaren Matti Sarkkinen. Tillsammans med Anders Westerholm äger de en hel del restauranger omkring i Helsingfors. Till exempel OX, Story och Bar Cón.
När Bockholmsgruppen öppnar en ny restaurang blir jag alltid nyfiken. Jag tycker att de oftast lyckas bra med sina koncept. De äger sedan tidigare Österlånggatan 17, Nytorget 6 och Paraden, för att nämna några ställen. När de bjöd in mig att testa menyn på detta nyöppnade spanska hak så tackade jag ja direkt.
Menyn är absolut spansk med mycket bläckfisk och skaldjur. Den är uppdelad i småserveringar, mellanserveringar, tallriksserveringar och fatserveringar.
Skarpsill med krämig citron på Spanjorskan.
De små är på riktigt väldigt små och går möjligen att dela på två pers, men detta förklarar de också väldigt tydligt. Vi tog skarpsill, mandlar och croquettas från de små, grillad bläckfisk, knivmusslor och ank- och kycklingleverterrinne från mellanrätterna. Efter att systerligt delat allt på fyra var vi fortfarande hungriga och tog in spädgrisrygg från rotisseriet OCH Spanjorskans heta paella (650 kr) som serveras från en stor stekpanna. Den ska räcka till två men efter alla smårätterna var den dryg nog till fem personer.
Alla smårätterna var goda men anklevern och bläckfisken var fantastiska. Så mör bläckfisk och så goda tillbehör: syrliga tomater, kryddig korv från Mallorca och koriander. MUMS! En annan i sällskapet hejade på skarpsillen med krämig citron.
Grillad bläckfisk med syrliga tomater, kryddig korv från Mallorca och koriander.
Spädgrisen var god men tillbehöret till den var superbt! Rostad aubergine, getosten Monte Enebro och sofrito. Jag hade lätt kunnat äta bara det utan gris till. Det skulle fungera jättebra som en vegetarisk rätt.
Godaste tillbehöret hade spädgrisen!
När paellan kom in var det ändå kvällens höjdpunkt. Alltså bara doften! Här hade de inte snålat med skaldjur och bläckfisk minsann. Precis lagom chilihetta men en ganska salt paella. Färska tomater mildrade sältan en aning. Här hade maten börjat sjunka ner lite men ändå lyckades vi få i oss det mesta av den här underbara rätten.
Underbar paella serveras ur het stekpanna.
Om du vill prova en massa olika rätter så kan det dra i väg med kostnaden. I så fall kan det vara läge att välja Spanjorskans fiesta. Då serverar Spanjorskan ett urval av alla små- och mellanrätterna och sedan väljer du en tallriksservering, Piggvar eller spädgris, och avrundar med dessert. Då måste ni vara minst fyra gäster och det kostar 895 kronor per gäst. Utan dryck då.
När vi sitter där och njuter av all god mat måste jag fundera på varför jag trivs så bra på den här restaurangen. Jag kommer fram till att det är stämningen. Och som sagt, mycket av den hör i hop med att det är hög musik i lokalen, och annan hög musik inne på toaletterna! Stort plus för det.
Tänk att jag tidigare samma dag hade pratat om hur svårt det är att gå ut och äta middag och prata med folk samtidigt? Det var på en presslunch för ett nyöppnat hotell och vi var många som tyckte att det var svårt att hitta ställen med ”bra akustik”, det vill säga ställen som inte spelar svinhög musik utan jag kan höra vad den som sitter mitt emot mig säger. Ja så gammal är jag nu alltså!
Vi, ett sällskap på fyra, klev in på stimmiga, fullsatta krogen Spanjorskan och jag blev plötsligt toknöjd med att de installerat bas till och med i väggarna (ja eller någonstans i inredningen i alla fall) så att det riktigt vibrerade i sofforna där vi satt! Så olika jag kan tycka på en och samma dag?
Persikopaj och kaffe på Spanjorskan.
Sedan älskar jag ju bås! Och Spanjorskan är full av fina bås. Inredningen är mysig. Inte ljus och fräsch utan full av färg, konst och fina lampor. Nakna träbord med tända ljus. Allt serveras på vackert porslin. I mitten en imponerande bardisk. Allt som allt en galet inbjudande krog för den som gillar fart och fläkt. Skulle jag gå ut och äta ensam någon gång skulle jag också vilja sitta här i baren och se servicen jobba på och känns vinpustarna när de hastar förbi med läskande sangria, heta tallrikar och fin brandy i gigantiska konjakskupor.
Godaste desserten var helt otippat: lavendelglass! Med en massa fina tillbehör som färska bär, kaksmulor, brittle, maränger och ätbara blommor.
När du bokar din resa så hoppa över dygnskryssningarna där du inte går i land. Det är oftast här du finner svensexe-/möhippegänget som spårat ur redan innan de klivit på båten. Boka en resa där du får minst en hel dag i land. Att gå runt i Helsingfors eller Åbo en dag är hur trevligt som helst! Du kan lämna kvar allt i hytten under tiden du är i land. Bokar du med en hotellnatt brukar det vara väldigt bra priser även på de finaste och nyaste hotellen.
Tomas har visst en egen julmarknad på torget framför Domkyrkan i Helsingfors.Självklart kan du ta en bastu mitt på torget bland de som handlar hantverk på marknaden. Bara fem euro!
Hytten
Se till att få en fin hytt med fönster. Även om du åker med en vän kan du be att få en hytt med dubbelsäng. Det går att dra i sär sängarna och de är mycket trevligare inredda än fyrabäddarshytterna.
Skippa buffén och gå på en av de mycket prisvärda ”finrestaurangerna” i stället. Få utmärkt service, utmärkta viner och supergod mat. Värt varenda penny! Här en rödingrätt på Silja Lines fisk- och skaldjursrestaurang Happy Lobster.
Restaurangerna
Regel nummer ett: skippa bufféerna. Det finns SÅ många fina och bra restauranger ombord och det är trots allt facila priser om du jämför med restauranger med liknande mat i Stockholm. Jag passar nästan alltid på att äta fisk och skaldjur när jag åker färja. Där vet jag att skaldjuren är tokfärska och fiskrätterna är alltid vällagade. De har även finfina viner på glas, också till låga priser.
Taxfree
En tur till taxfreen är ju ändå ett måste. Här köper du smink, rakvatten, godis och alkohol. Eller så strosar du bara runt och funderar på vad du ska handla på vägen hem. Det finns också lite finska matvaror att köpa med. Jag brukar komma hem med finsk senap, ädelost från Åbo, kaffeost och rågbröd. Kaffeosten har jag som snacks. Inte i kaffet!
Vikinglines nya skeppschampagne.
Barer
Det finns flera olika pubar och barer på de stora båtarna från Vikingline och Silja Line. Om du är intresserad av vin så tycker jag att du tar plats i vinbaren och smakar dig igenom några viner som du sedan kan köpa med hem från taxfree-butiken. Ofta finns det pianobar eller jazzband som spelar live. Hur trevligt som helst!
Shopping
Det finns många butiker på båtarna där du både kan köpa kläder, smycken, leksaker, glas och porslin. Finsk design från Iittala, Marimekko och Finlayson är självklara inslag. Passa på att prova kläder nu när du faktiskt inte har ett ton jobbiga ytterkläder att dra på och av hela tiden.
Frukost
Jag säger det igen: Skippa buffén. Ja den må vara prisvärd och ha allt. Men vem orkar äta ALLT till frukost ändå? Dessutom är restaurangen enorm och ganska omysig. Bättre då att satsa på en riktig lyxfrukost i en finrestaurang (löjrom och prosecco ingår!), eller ta en enklare frukost i caféet. Går du i land gör du allra bäst i att äta frukost på ett café i stan, till exempel i den anrika Saluhallen som ligger mellan färjebolagens terminaler. En karelsk pirog med äggsmör och kaffe är en erkänt bra start på dagen.
Om du inte älskar karaoke så finns det också mer professionell underhållning på båtarna.
Karaoke
I nattklubben har de karaoke under vissa tider. Här skiljs agnarna från vetet. Medan de finska deltagarna tar allt på största allvar och sjunger med både känsla och inlevelse, ser man ibland gäng där ingen riktigt vill hålla i mikrofonen. Det är för det mesta svenskar på företags- eller kompisresa. Om du inte känner dig trygg med att stå på scenen själv kan du bara ta en drink och se på när andra människor sjunger sina favoritlåtar.
Så här kan det gå till på Finlandsfärja:
Japps, vi ställer upp på bild med Mumin!
När du ska gå ombord står det en jobbig fotograf och vill ta bild på dig. Du ställer upp men ler bara högst motvilligt.
När du kliver ombord vid 16-tiden går du direkt till din hytt och lämnar av ytterkläder och väskor. Du går ner till restaurangerna och tar ett glas prisvärd champagne i pianobaren.
Du och ressällskapet diskuterar hur ni ska lägga upp kvällen. Kanske bäst att boka bord i någon av de exklusivare restaurangerna. Det finns flera olika så det gäller att bestämma sig. Vad är ni egentligen sugna på? Ni går runt och läser på menyer och kommer fram till att skaldjur och fisk ändå är det bästa att äta på Finlandsfärjan. Alltid superfärskt och vällagat. Ni ser en ringlande kö ner för en trappa. Det är kön till bufférestaurangen. Dit går ni inte. Ni bokar bord i den lyxigaste fiskrestaurangen till klockan 19.00, vilket ger er lite mera tid att strosa runt och kanske köpa en till Mumin-mugg till samlingen.
Det finns fler barer också, upptäcker ni. Några är som mysiga pubar och andra är mer exklusiva vinbarer. Så trevligt! Ett band spelar finfin jazz och ni sätter er för att njuta lite av musiken.
Middagen blir olika fiskrätter. Du väljer röding som vanligt men blir avundsjuk då partnerns rätt var ÄNNU godare. Den ska du minsann äta på vägen hem, bestämmer du. Ni får två varmrätter, goda viner på glas, kaffe med tryffel och avec till ett så facilt pris att du kanske måste köpa en till Mumin-mugg fast ni hade bestämt er för att det absolut räcker med en mugg till.
En liten tur till taxfree-butiken är ett måste förstås. Du kanske behöver någon dyr kräm och maken passar på att köpa en god parfym. Om du bara stannar över dagen behåller du samma hytt så då kan du bara lämna grejerna där. Tar du en hotellnatt kanske du väntar med att köpa med tunga flaskor till hemresan.
Ni går förbi och tittar på alla foton som tagits på dem som gått ombord. Ni hittar bilden på er. Efter tre glas vin känns det som en svinbra idé att köpa bilden. Ni ska rama in den och ha den i köket.
Läggdags.
Du vaknar på morgonen av hysterisk musik i en skrällig högtalare och kaptenen som talar. Nu där det bara en halvtimme till ni är framme i Helsingfors. Du går fortfarande inte till bufférestaurangen. Du kan äta frukost i ett café på båten, men ännu hellre går du i land och äter på något fik i Saluhallen som ligger nere i Helsingfors hamn.
Du går en promenad (oavsett väder) och funderar på om det är museer eller shopping eller båda två som ni ska ägna er dag i Helsingfors åt. Lunch äter du på någon av alla otaliga restauranger som finns här. Kanske en klassiker på hotell Savoy eller Glaspalatset. Eller så något av alla nya ställen högst upp i Kamppi köpcentrum.
När du shoppat och museat dig en hel dag känns det skönt att gå ombord på båten igen. Färjan är som en liten flytande värld. Du vet att det tar från 17.00-10.00 att åka hem och det känns befriande och stressfritt att ha så många timmar på sig att bara äta och sova.
Stanna till och värm dig med en mugg glögg på stan.
På vägen hem vill din partner gå på köttrestaurangen och du tänker att du får ta hans goda fiskrätt nästa gång ni åker över istället. Ni bokar bord och sätter er och spelar yatzy i någon av barerna. I hytten tittar ni på era shoppingfynd och provar kläder.
Ni är ganska trötta efter att ha gått omkring en hel dag så efter middagen bestämmer ni er för att göra tidig kväll och kolla film i hytten. Du somnar omgående.
När du vaknar är det fortfarande två timmar tills ni kommer till Stockholm. Ni slår på stort och tar en riktig lyxfrukost i finrestaurangen. Det finns löjrom där!
Utvilade nöjda och glada kliver ni i land och tar t-banan till jobbet.
När DN presenterar sina nominerade för att få Gulddrakar är jag alltid lika nyfiken. Har jag varit där, gillar jag dem, eller är det idel nyheter som jag missat? I år är jag tyvärr hopplöst ouppdaterad!
Att jag inte besökt ett enda av caféerna kommer inte som någon chock – då jag sällan och aldrig fikar (bara frukost). Men att jag varken besökt vinnaren av Krog lyx- eller Krog mellan är ju rent ut sagt skämmigt! Och nu lär det ju inte gå att få bord där på ett bra tag.
Därför kan jag inte heller säga om det är en skräll att Soyakaze vann lyxklassen. Av kommentarerna på DN:s hemsida att döma var det en större skräll för folk att Frantzén inte var nominerad. Där har jag inte heller ätit och eftersom det kostar som en weekendresa kommer jag nog inte att söka mig dit i brådrasket.
Om du är bilburen ungdom rekommenderar jag ett besök på Brisket and Friends, men se till att vara där när de öppnar – efter någon timme är köttet slut! Foto: Thomas Karlsson och Nicklas Thegerström
Brisket and friends som vann Krog budget har jag däremot besökt några gånger. Alltid jättegott och vällagat. Det är alltså en pytteliten restaurang i en plåtbyggnad på Årsta industriområde som du helst åker bil till. Träbänkar, långbord och folk som köar fyller den lilla butiken. Det blir trångt med alla täckjackor och brickor med bakplåtspapper och en massor av kött på, men stämningen är hjärtlig och förlåtande.
Vi har alltid tagit med maten hem då jag uppskattar lugn och matro (ja, jag är 100 år gammal). Men gillar du trängsel och kött på papper så kan du försöka klämma dig ner vid något av långborden. Brisket and Friends marinerar, röker och grillar olika köttdetaljer till perfektion och till det finns massor av goda tillbehör i små plastbyttor att köpa till.
Ny favoritbar!
I kategorin Bar har jag tack och lov bättre koll. Där har jag själv en ny favorit som ligger precis intill mitt jobb, Apropos. Mysig 30-talsinredning, supertrevlig personal och en bourbondrink – Make your Mark – to die for! Här var känslorna lite blandade inför Gulddrakegalan. Jag vill så klart att det ska gå bra för dem och unnar dem alla priser som finns. Men samtidigt vill jag kunna fortsätta hänga där efter jobbet. Och det är ingen stor bar.
Jag träffade några ur personalen på Gulddrakegalan och de lovade mig att jag skulle kunna fortsätta komma dit efter jobbet, oavsett vinst. ”Det är på helgerna det är knökat, men du kommer ju alltid på vardagar!” Ja, det kan vara min räddning. Jag är i stugan på helgerna och sköter mitt krogrännande på vardagar. Det tillsammans med det faktum att jag gärna äter middag klockan 17.30 gör att jag ofta får bord även på populära krogar. Nu vann ju inte Apropos men ett hett tips till dig som vill testa baren är att de nu öppnar redan klockan 16. Så häng på låset en vardag för att testa en utmärkt Make your mark!
Här är alla vinnare och nominerade till Gulddraken 2018
Jag tog med mig min man Tomas och min svärmor Kirsti (som båda är riktiga köttisar för det mesta) för att testa vegansk brunch på Radisson Blu Royal Park i Hagaparken i Solna. En fin liten söndagsutflykt för oss som bor i Nacka. redan innan vi kommer dit måste jag säga att jag älskar att ett stort hotell vågar ta steget och satsa på en helt vegansk brunch. Heja heja!
I entrén till hotellet möts vi av trevlig personal som visar oss upp för trappan och in i den ljusa restaurangen. Ett mysigt jazzband spelar live och bidrar massvis till den fina stämningen.
Folkligt, festligt, fullsatt. Vi var många som lockades av Sveriges första vegansk brunchbuffé på Radisson Blu Royal Park.
Brunchbuffén kostar 395 kronor och det känns ganska dyrt (som vanligt med brunch!), men vore jag vegan skulle jag nog tycka att det var värt det, åtminstone en gång, bara för att få slippa tänka på vad jag kan och inte kan äta. Och inte bli hänvisad till det lilla bordet i hörnet med specialprodukter. Så befriande!
Vi testar vegansk brunch på Radisson Blu Royal Park
Vi börjar med det kalla bordet. Här finns alla pålägg och grönsaker du kan önska. Här imponeras jag mest av en svamppastej och olika maffiga sallader samt en helt perfekt baba ganoush. De har till och med hittat en vegansk ersättning till ost! Helt fin konsistens, lättskivad och med bra ostsmak. Till kaffet finns både soja- och havremjölk. Chipapuddingarna är pyttesmå så att man kan testa båda sorterna. För dagen hade de vanilj och kokos, galet söt, och en med blåbär som var helt underbar! Väldigt krämiga.
Ja jag vet, det är inte det svåraste man kan göra veganskt, men svamppasta är ändå alltid svamppasta!Sötpotatispompe – så goda!
På den varma sidan hade de scrambled tofu, sojakorv, majskolvar, pasta med svamp och allt du behöver för att göra små sliders. Här var pommes på sötpotatis en vinnare, men pastan var också smakrik och krämig. Mmmm svamppasta ändå. Det är comfort food för mig! Ingen av oss tre kunde komma på någon rätt som fattades och allt kändes vällagat och gjort med kärlek.
Den som inte orkar vänta på att våfflan ska bli klar kan ta av de färdiga plättarna istället! Ja och en semmelcroissant slinker visst också ner.
Ja sedan var det dags för dessertbordet. Här var det mycket som lockade, men några desserter som var snyggare än de var goda. När man ska ersätta mjölkprodukter är det lätt att just desserter som pannacotta och cheesecake blir väldigt stabbiga. Därför skulle jag rekommendera att gå direkt till våffeljärnet! Här finns alla toppingar du kan önska dig på en nygräddad våffla, jordgubbssås, chokladsås, Nutella, havrevisp och hackade nötter. Så gott!
För den som inte orkar vänta på våffeljärnet är det bara att ta en färdiggräddad plätta/pannkaka och ösa på med toppingarna.
Jazzband och chiapudding, en stjärnornas kombination visade det sig!
Betyg: Maten får fyra starka gafflar och servicen lika så!
Av oss tre köttisar var det ingen som saknade något efter att ha avnjutit denna fantastiska brunch! Det och att brunchen på inget sätt signalerade vegansk = nyttig, gör att den måste få mycket högt betyg. Att man bara fokuserat på att servera god mat gör mig alldeles lycklig. Tydligen varieras det som serveras från helg till helg. Också kul!
Extra plus: För den otroligt trevliga servicen, från det du kliver in i receptionen till att du säger hej då med en mage som putar ut i fyra hörn möter du bara hjälpsamma och charmiga människor. Fint också att de satsat på jättefin keramik, trevliga muggar och vackra assietter. Det och den charmiga personalen lyfte hela upplevelsen ytterligare.
Önskemål: Jag tycker att det känns övermaga att ta extra betalt för små shots när folk redan betalat nästan 400 kronor för en brunch. De borde ingå och kanske bara stå färdiga att ta av? Radisson Blu Royal Park har tyvärr inte den mysigaste restaurangen i stan. Jag tänker att stora mattor, dukar och någon slags överdrag på de bruna manchesterfåtöljerna kunde göra underverk!
Brunchen dukas upp varje söndag 12.00-16.00
Pris: 395 kronor. Barn 6-12 år 195 kronor. Barn under 6 år äter gratis.
PS. Redan vid det småvarma kommer vi in på den klassiska diskussionen: Men VARFÖR vill veganerna ha köttsubstitut? Tydligen är sojakorv något av det mest provocerande som finns för många köttätare. Men det kommer jag att ta upp i ett helt annat blogginlägg!
I lokalen som förr rymde Le Rouge Bar finns nu Bockholmsgruppens Österlånggatan 17. Jag tog med frukostklubben dit och vi var ense om att det var en toppenupplevelse. En av de bästa faktiskt! Får de ordning på kaffet så blir det DEN bästa frukosten i Stockholm, tror vi!
Det har känts som en evighet! Tiden då jag bara sett ett gult retfullt skynke som lovat att "snart öppnar Sveriges första veganska street food här!", utanför ekologiska matbutiken Paradiset i Sickla. Men nu äntligen är den här! Taku-Taku är väl värd den korta bussturen ut till Sickla även för dig som inte bor här.